"Rectificarea bugetară - adoptată ilegal". Dăncilă, acuzată că dezvăluie, fără să vrea, ilegalităţile comise

Ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe 2018 a fost adoptată fără două avize obligatorii, cel al CSAT şi cel al Consiliului Legislativ, după cum a dezvăluit chiar premierul Viorica Dăncilă, a atras atenţia PNL, care susţine că vorbim de o acţiune ilegală.
Viorica Dancila (Prim-minstru)
Viorica Dancila (Prim-minstru) (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Viorica Dăncilă a scos la iveală faptul că avizul Consiliului Legislativ, obligatoriu pentru adoptarea rectificării bugetare, a fost solicitat ulterior şedinţei de guvern, iar nu în prealabil, cum cere legea, atunci când a fost întrebată despre întârzierea publicării proiectului în Monitorul Oficial, a arătat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, PNL.

"Uneori analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite. Rectificarea bugetară a fost operată nu numai fără avizul obligatoriu al CSAT, ci şi fără avizul Consiliului Legislativ, de asemenea, obligatoriu. Astăzi, premierul a fost întrebat în legătură cu întârzierea publicării rectificării bugetare în Monitorul Oficial, iar explicaţia domniei sale a fost una halucinantă: Da, deci imediat după şedinţa de Guvern rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuiesc citite, verificate, avem cifre şi fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12.30, a plecat către Ministerul Finanţelor Publice, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. Deja cred că la acest moment e publicată în Monitorul Oficial, de azi de dimineaţă a plecat rectificarea către Monitorul Oficial", reiese din comunicatul remis de liberali.

Şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri, 5 septembrie, iar avizul Consiliului Legislativ a fost transmis Guvernului pe data de 6 septembrie. Potrivit PNL, Executivul a încălcat legea când a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe 2018, fără să fi avut avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate.

"Amintim faptul că şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri, 5 septembrie. Ulterior şedinţei de Guvern, şi nu în prealabil, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ, prin adresa 275 din 5 septembrie 2018, fiind alocat dosarul 900/2018. Avizul Consiliului Legislativ, cu numărul 876 din 6 septembrie, a fost transmis Guvernului prin adresa 307 din aceeaşi zi. Menţionăm faptul că Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative stabileşte la articolul 9, alineatul 2: După elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ. În acelaşi timp, Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ precizează la Articolul 4, alineatul 1: Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate", explică liberalii.

PNL anunţă că va include în argumentaţia pentru solicitarea făcută către Avocatul Poporului de a sesiza CCR şi această încălcare a legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a rectificării bugetare.

"În atare condiţii, ţinând cont de afirmaţiile premierului Dăncilă, Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanţa de urgenţă. Altfel, adoptarea ordonanţei de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală. Totodată, modificarea ordonanţei de urgenţă ulterior adoptării acesteia în şedinţa de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta deoarece ar fi necesitat o nouă şedinţă de Guvern care să valideze nouă formă a actului normativ. Reamintim că Preşedintele României şi PNL au solicitat Avocatului Poporului sesizarea la CCR a ordonanţei de urgenţă, iar în acest sens PNL va înainta în cursul săptămânii viitoare argumentaţia necesară, care va include această încălcare a legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a rectificării bugetare", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne