Iohannis a convocat CSAT, dar nu când şi-ar fi dorit Viorica Dăncilă. Schimb de replici dure

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să convoace în regim de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Replica şefului statului a venit prompt, dar deloc pe placul prim-ministrului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după atacul dur lansat la adresa sa de Guvernul Dăncilă pe tema rectificării bugetare.

"Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu îmi place să repet aceste lucruri, dar nu pot să găsesc alte calificative. Guvernul îi minte pe români şi guvernează într-un mod pe care pot să-l explic doar ca cinism. Altceva decât cinism nu este. Haideţi să vă explic care e problema. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără niciun aviz de la CSAT, fără să îmi ceară părerea, cu excepţia zonei de securitate naţională.

Citesc astăzi în gazetă că Guvernul nu poate să dea pensii, auzi, sau salarii, că nu poate să dea bani la şcoli, la spitale, findcă eu nu am dat aviz în CSAT. Este o mare, mare minciună. Guvernul poate să facă rectificări pe sănătate, pe educaţie, pe pensii, pe salarii, pe agricultură. Atenţie, aici se prefigurează o catastrofă naţională cu pesta porcină. Însă, văd că pe dumnealor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Ei, am convocat CSAT. Însă, repet, Guvernul putea să facă orice rectificare dacă asta se dorea", a declarat Iohannis.

Mai mult detalii aici.

* * *

UPDATE. Guvernul Dăncilă a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile celor mai vulnerabile categorii, adică pensionarii, mamele şi copiii, ci şi accesul pacienţilor la serviciile medicale. Detalii aici.

* * *

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru data de 4 septembrie, întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare bugetară, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de Administraţia Prezidenţială.

"Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a iniţiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens şi Ministerul Finanţelor Publice în data de 21 august a.c. Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.

Întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de marţi, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea şi regulamentul de organizare şi funcţionare", se arată în comunicatul citat.

Anunţul făcut de preşedinte vine după o serie de dezbateri intense pe această temă.

Cu o zi în urmă, premierul Viorica Dăncilă a lansat un atac la adresa lui Iohannis, acuzându-l că fie nu a avut deschiderea, fie nu a avut timp să convoace CSAT pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, rectificare despre care, vă reamintim, Preşedinţia spunea că va pune România în imposibilitatea de a-şi onora unele obligaţii internaţionale, precum organizarea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

"După cum ştiţi, rectificarea bugetară acum este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul şedinţei de astăzi. Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august. În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a CSAT", a declarat Dăncilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne