Război total. DNA îl reclamă pe Tudorel Toader la CSM după declaraţiile pe dosarul Belina
alte articole
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă declaraţiile făcute de ministrul Tudorel Toader pe tema anchetei în dosarul Belina sunt de natură să afecteze independenţa Justiţiei. În viziunea DNA, prin afirmaţia că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. Tudorel Toader a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.
"Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul şef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.
În susţinerea cererii adresate C.S.M. se mai arată: “apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii D.N.A. nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice", transmite DNA.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei anticorupţie mai precizează, referitor la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, că aceasta a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu.
"În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern", concluzionează DNA.
Reamintim că marţi, ministrul Justiţiei a ieşit public să declare că legalitatea unei hotărâri de guvern trebuie verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de către procuror.
"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Declaraţiile acestuia au fost considerate de o parte din societatea civilă motiv clar de demisie căci, susţin mai multe organizaţii, Toader a cerut practic, închiderea dosarului Belina în care sunt anchetaţi miniştri ai "Guvernului Dragnea-Tudose."