Raport: China foloseşte pandemia virusului Wuhan pentru a suprima bisericile catolice subterane

Soldaţi chinezi cu măşti împotriva virusului Wuhan
Soldaţi chinezi cu măşti împotriva virusului Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez foloseşte pandemia virusului Wuhan drept scuză pentru persecutarea, în continuare, a cultului creştin catolic, potrivit unui raport transmis, vineri, de UCA News.

Oficialii PCC au împiedicat sute de catolici care se întrunesc în mod clandestin în China - regimul comunist încă nu recunoaşte autoritatea Vaticanului - să sărbătorească Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la 15 august, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul catolic.

Pentru catolicii chinezi, Adormirea este considerată una dintre cele mai importante sărbători împreună cu Crăciunul şi Paştele şi toţi credincioşii se adună în aceste zile în bisericile clandestine pentru comemorare.

În februarie, Biroul pentru afaceri religioase din provincia Jilin a emis un document prin care a solicitat autorităţilor să „rectifice” bisericile clandestine, care sunt considerate ilegale de guvern.

Documentul le-a indicat oficialilor locali să investigheze bisericile clandestine şi să strângă informaţii despre „data înfiinţării, preotul care oficiază slujbele şi numărul enoriaşilor”, ca prim pas pentru închiderea totală a acestora, a menţionat un raport publicat de Bitter Winter.

„China susţine că este model în combaterea virusului Wuhan. Dar combaterea pandemiei nu a împiedicat oficialii comunişti să persecute creştinii”, a declarat la acea vreme Todd Nettleton, un purtător de cuvânt al grupului nonprofit Voice of the Martyrs (VOM).

Oficialii chinezi au emis ordine care interziceau în mod eficient serviciile religioase „neînregistrate”, din motive de sănătate publică.

Pe măsură ce răspândirea virusului a devenit restrânsă, China a deschis deja cele mai multe locaţii publice majore, inclusiv săli de film, dar a menţinut închise majoritatea bisericilor, invocând probleme de sănătate.

Acest lucru este valabil mai ales pentru bisericile aparţinând Bisericii Catolice clandestine sau „subterane”. Au fost afectate în special biserici din Shenyang, provincia Liaoning.

Se pare că unii preoţi ai bisericilor clandestine au ales să încalce în tăcere directivele oficiale, ţinând liturghii pentru grupuri mai mici în casele private ale credincioşilor.

"Preotul a ţinut Liturghii în mai multe locuri, fiecare cu aproximativ 10 persoane", susţine Teresa Jia, catolică, referindu-se la propria situaţie. „Lucrurile stau mai bine în Shenyang, unde nu există conflicte între bisericile subterane şi cele oficiale. Guvernul le suprimă mai dur pe cele subterane.”

Jia a spus că participă uneori la slujbe în biserica deschisă de stat, dar a menţionat că, în timpul epidemiei, „guvernul a înăsprit şi restricţiile asupra bisericilor deschise”.

Paul Lu, care are grijă de o biserică de tip clandestin din nordul Chinei, a declarat că oficialii de Partid au folosit carantinele pentru a încerca să constrângă preoţii catolici subterani să se alăture bisericii oficiale - aşa numita Biserică Catolică Patriotică, sau Asociaţia Patriotică Catolică Chineză, recunoscută de Partid, al cărei cler este numit de cadrele comuniste -, ameninţând că vor închide bisericile parohiale dacă nu se vor conforma.

Lu a afirmat că autorităţile i-au închis propria biserică pe 9 august şi au ţinut-o închisă pentru sărbătoarea din 15 august motivând că trebuie să efectueze controale epidemice.

„Acesta este, evident, guvernul, care îl ameninţă pe preot să se alăture Asociaţiei Patriotice Catolice Chineze”, a menţionat Lu.

În provincia nordică Anhui, oficialii au închis mai multe biserici subterane, se presupune din motive de pandemie, dar au permis bisericilor controlate de stat să continue să organizeze slujbe. Drept urmare, mulţi catolici subterani au fost obligaţi să asiste la slujbele bisericilor oficiale.

Chiar în cazul în care li s-a permis bisericilor să oficieze servicii liturgice, cadrele comuniste stau la intrare, restricţionând numărul persoanelor care au voie să intre în biserică, potrivit martorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii