China a atacat reţelele de computere ale Vaticanului, înaintea unor negocieri [raport]

Papa Francisc
Papa Francisc (FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Hackeri asociaţi cu guvernul chinez s-au infiltrat în reţelele de calculatoare ale Vaticanului în ultimele luni, potrivit unui raport al firmei de cibersecuritate din SUA Recorded Future, publicat marţi.

Firma a declarat că hackerii au vizat Vaticanul şi Misiunea de studiu a Sfântului Scaun în China, un grup de diplomaţi ai Vaticanului din Hong Kong, care au negociat statutul Bisericii în China.

Atacurile au început la începutul lunii mai, când Vaticanul şi Beijingul se pregăteau să înceapă, în septembrie, să discute împărţirea controlului asupra numirii episcopilor din ţară.

În septembrie 2018, Vaticanul şi China au semnat un acord „provizoriu” - secret - prin care Vaticanul cedează dreptul numirii episcopilor regimului comunist chinez. Detaliile acordului - care a stârnit consternare în rândul catolicilor chinezi în prezent persecutaţi de regim - nu au fost niciodată dezvăluite. Cele două părţi urmează să negocieze din nou acordul controversat în septembrie.

Partidul Comunist Chinez este vehement criticat de grupurile care monitorizează drepturile omului pentru persecutarea continuă a creştinilor, practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong şi musulmanilor uiguri şi pentru utilizarea tehnicilor avansate de supraveghere pentru a-şi controla cetăţenii.

Săptămâna trecută, Comisia americană pentru libertatea religioasă internaţională (USCIRF) a organizat o audiere virtuală cu privire la „utilizarea, de către guvernul chinez, a tehnologiei de supraveghere pentru a oprima grupurile religioase” şi modul în care administraţia americană ar trebui să răspundă acestui ultim atac asupra libertăţii religioase.

Guvernul chinez a creat „un stat de supraveghere, orwellian, cu o capacitate fără precedent de a strânge informaţii private despre cetăţenii săi”, pe care îl foloseşte acum pentru a monitoriza creştinii, a raportat grupul.

În ultima campanie de persecuţie a grupurilor de credincioşi, autorităţile comuniste chineze au ordonat sătenilor creştini săraci să înlăture icoanele creştine din case şi să le înlocuiască cu portretele preşedintelui Mao Tsedun şi ale preşedintelui Xi Jinping, ameninţându-i cu pierderea beneficiilor sociale, potrivit publicaţiei BitterWinter.org.

Ca parte a programului său de „sinicizare”, Partidul Comunist Chinez a cerut liderilor bisericilor acceptate de China - printre care şi Bisericii Catolice Patriotice, surogatul comunist al Bisericii Catolice - să înceapă rescrierea textelor sfinte - Biblia, Coranul etc., pentru a le face mai apropiate de gândirea comunistă.

Vaticanul este angajat de mai mulţi ani în încercarea de a se apropia de Beijing, în vederea stabilirii legăturilor diplomatice depline cu China.

Papa Francisc, cunoscut pentru orientările sale marxiste, a evitat să critice direct Beijingul şi să comenteze chiar şi încălcările cele mai grave ale drepturilor omului, inclusiv ale credincioşilor catolici care, până acum, au fost supuşi unei persecuţii în China. Dimpotrivă, el a apărat comportamentul guvernului comunist cu privire la libertatea religioasă, insistând că „bisericile sunt pline”.

Între timp, cancelarul Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale, episcopul argentinian Marcelo Sanchez Sorondo, a declarat, şocând comunitatea catolică din China, Hong Kong şi SUA că Partidul Comunist Chinez a creat cel mai bun model actual de a trăi cu învăţăturile sociale catolice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe