Papa Francisc: Pandemia generată de virusul Wuhan poate fi "răzbunarea naturii" în faţa "schimbărilor climatice"

Papa Francisc
Papa Francisc (FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Săptămâna aceasta, Papa Francisc a presupus că pandemia virusului Wuhan este "răzbunarea naturii" pentru oamenii care "ignoră schimbările climatice".

Observaţiile au fost citate într-un interviu de miercuri cu revistele The Tablet şi Commonwealth, în care Papa a descris în continuare criza drept o oportunitate pentru ca omenirea să „încetinească ritmul producţiei şi consumului”.

"Nu am răspuns la catastrofele parţiale. Cine vorbeşte acum despre incendiile din Australia sau îşi aminteşte că acum 18 luni o barcă ar fi putut traversa Polul Nord, deoarece gheţarii s-au topit? Cine vorbeşte acum despre inundaţii?", a afirmat Papa.

„Nu ştiu dacă acestea sunt răzbunarea naturii, dar sunt cu siguranţă răspunsurile naturii”, a adăugat el, sugerând cu tărie că focarul mortal continuu cu virus Wuhan ar putea face parte din „răspunsul” naturii - pandemia a fost subiectul central al interviului.

„Există o expresie în spaniolă:„ Dumnezeu iartă întotdeauna, oamenii iartă uneori, dar natura nu iartă niciodată”, a spus Papa într-un interviu publicat miercuri în The Tablet, un săptămânal catolic din Marea Britanie.

Prelatul a afirmat ceva similar într-un interviu cu un jurnalist spaniol în urmă cu două săptămâni, spunând în acel moment când a fost chestionat insistent despre schimbările climatice şi coronavirus: „Incendiile, cutremurele… natura se supără, încât să avem grijă de ea.”

Papa, în vârstă de 83 de ani, a fost lovit de o indispoziţie cu câteva săptămâni în urmă, dar testele pentru virus Wuhan, efectuate de două ori, au ieşit negative, potrivit rapoartelor.

„Trebuie să introducem - ne gândim - în Catehismul Bisericii Catolice păcatul împotriva ecologiei, păcatul ecologic împotriva căminului comun, pentru că este o datorie”, a spus Papa în faţa unor experţi juridici de la Vatican în noiembrie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii