RAFO Oneşti se vinde la fier vechi

RAFO Oneşti
RAFO Oneşti (rafo.ro)

Căpuşată cândva până la os de Ovidiu Tender, Marian Iancu & co, sub oblăduirea PSD, rafinăria RAFO Oneşti se va vinde la fier vechi. Potrivit Mediafax, firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, terenul urmând să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

"Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei", potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti de holdingul vienez deţinut de oligarhyul rus Iakov Goldovskiy

Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor rafinăriei vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

"Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor", se mai preciza în comunicat.

Reamintim că în perioada de înflorire a PSD, rafinăria de la Oneşti şi cea de la Dărmăneşti, precum şi CAROM au fost căpuşate de "mafioţi cu gulerele albe", despre a căror activitate ar fi fost informat permanent inclusiv preşedintele de la vremea respectivă, Ion Iliescu.

"Potrivit unor rapoarte ale mai multor servicii de informaţii româneşti, în perioada 2000-2004, prin intermediul rafinăriilor Dărmăneşti - Rafo Oneşti - Carom, grupuri de afacerişti au păgubit bugetul de stat cu o sumă totală de cel puţin 1,5 miliarde euro.

Potrivit aceloraşi documente, unii dintre aceşti afacerişti au legături cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (gruparea constituită în jurul lui Corneliu Iacobov), şi cu mâna dreapta a lui Ion Iliescu, viceprim-ministrul Ioan Talpeş (gruparea constituită în preajma lui Ovidiu Tender). În jurul acestor piloni s-a construit, în ţară şi străinătate, un păienjeniş de sute de firme, înfiinţate special pentru a se pierde urma banilor.", scria în 2004 jurnalista Ondine Ghergut. Cele doua grupuri, mult timp rivale, au sfirsit prin a se intelege si a colabora in afaceri.

Articolul lui Ondine Gherguţ poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne