Putin este împotriva “împingerii Coreei de nord într-un colţ” din cauza testelor nucleare

Deşi a criticat cel mai recent test nuclear nord-coreean, preşedintele rus Vladimir Putin se declară împotriva “împingerii Coreei de Nord într-un colţ” pentru programul său de arme nucleare şi pentru testele de rachete balistice.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Liderul de la Kremlin a făcut aceste remarci joi, după o întâlnire cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in cu ocazia Forumului Economic Estic găzduit de Rusia, în oraşul de coastă Vladivostok.

Putin a denunţat duminică cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear al Coreei de Nord, susţinând că Rusia nu recunoaşte statutul nuclear al Phenianului.

“Programul Phenianului de rachete şi arme nucleare reprezintă o încălcare grosolană a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, subminează regimul de neproliferare şi creează o ameninţare la adresa securităţii nord-estului Asiei”, a afirmat Putin, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Moon.

Dar, preşedintele rus a reiterat, de asemenea, opoziţia sa faţă de adoptarea de sancţiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord, precizând că “este clar faptul că este imposibil să rezolvăm problema din Peninsula Coreeană doar prin sancţiuni şi presiune”.

Putin a adăugat că trebuie “să rămânem calmi, mai mult ca niciodată, şi să evităm măsuri care ar putea amplifica tensiunile”.

Rusia deseori amestecă criticile la adresa acţiunilor nord-coreene cu apeluri ca SUA, Japonia şi Coreea de Sud să se abţină de la orice măsură care ar putea amplifica tensiunile sau ar putea provoca Phenianul, ale cărui legături cu Moscova sunt mult mai calde decât cele cu Washingtonul.

Între timp, cabinetul preşedintelui sud-coreean a declarat că Moon i-a cerut lui Putin să susţină, cel puţin, impunerea de sancţiuni internaţionale care vor bloca transporturile de petrol către Coreea de Nord.

Conform unei transcrieri sud-coreene a discuţiilor purtate de Moon cu Putin, preşedintele sud-coreean i-a cerut liderului de la Kremlin “să coopereze activ deoarece, de această dată, măcar livrările de petrol către Coreea de Nord să fie reduse, cel puţin”.

Dar, conform transcrierii, Putin i-a răspuns lui Moon că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear indiferent de duritatea sancţiunilor şi, în plus, s-a arătat îngrijorat că reducerea livrărilor de petrol ar putea afecta cetăţenii nord-coreeni de rând.

Textul transcrierii a mai precizat că Putin i-a spus lui Moon că Rusia exportă aproximativ 40.000 tone de ţiţei Coreei de Nord în fiecare an. Agenţia de ştiri Reuters a citat surse ale industriei petroliere afirmând că Beijingul oferă Phenianului aproximativ 520.000 tone de ţiţei pe an.

Comentariile lui Putin au reiterat poziţia anunţată de acesta în 5 septembrie, după summitul statelor BRICS din China, când preşedintele rus a condamnat cel mai recent şi cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord. Putin a precizat că testul reprezintă o provocare, dar a declarat că adoptarea de sancţiuni suplimentare anti-Phenian va fi un pas “inutil şi ineficient”.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a declarat că dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un “cere un război” prin cel mai recent test nuclear al ţării. Kim a declarat că ţara sa a testat cu succes o bombă de hidrogen capabilă să fie montată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Haley a adăugat că Washingtonul va propune o nouă rezoluţie ONU în această săptămână privind adoptarea de sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord.

Rusia dispune de dreptul de veto în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, alături de ceilalţi membri permanenţi: SUA, China, Marea Britanie şi Franţa.

Testul nuclear nord-coreean desfăşurat în urmă cu câteva zile reprezintă o încălcare a interdicţiei impuse de ONU asupra programelor nucleare şi de rachete balistice ale Coreei de Nord.

China şi Rusia au sugerat un plan pe baza căruia SUA şi Coreea de Sud să suspende exerciţiile militare comune majore în regiune în schimbul încetării programelor de arme ale Coreei de Nord.

Dar niciuna dintre părţi nu a acceptat această idee până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe