Japonia doreşte să evacueze zeci de mii de niponi din Coreea de Sud, de teama unui război nuclear

Guvernul din Tokyo intenţionează să evacueze aproximativ 60.000 de cetăţeni niponi care locuiesc în Coreea de Sud, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Peninsula Coreeană.
Paradă militară în capitala nord-coreeană Phenian, 15 aprilie 2017.
Paradă militară în capitala nord-coreeană Phenian, 15 aprilie 2017. (Captură Foto)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a efectuat în weekend un nou test nuclear care a şocat comunitatea internaţională.

Unele rapoarte sugerează că Phenianul pregăteşte un nou test de rachetă.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat în timpul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în New York că ţara sa nu doreşte război, dar şi răbdarea are o limită.

Nikki a afirmat: “SUA nu doreşte niciodată război. Noi nu îl dorim, dar răbdarea ţării noastre nu este nelimitată”.

Haley a mai precizat că regimul comunist nord-coreean “cere un război”, adăugând că numai cele mai puternice sancţiuni vor permite ca problema să fie rezolvată pe cale diplomatică.

Preşedinta elveţiană Doris Leuthard a evidenţiat trecutul îndelungat al ţării sale în domeniul diplomaţiei neutre şi discrete.

“Cred că a sosit momentul pentru un dialog. Suntem pregătiţi să îndeplinim rolul de mediator. Cred că în săptămânile următoare multe lucruri vor depinde de modul în care SUA şi China vor putea influenţa această criză”, a declarat ea.

Coreea de Nord a desfăşurat în weekend un test nuclear – aparent al unei bombe cu hidrogen – care a fost atât de puternic încât se crede că a provocat un cutremur.

Noul test nuclear nord-coreean a amplificat şi mai mult tensiunile din Peninsula Coreeană.

La începutul săptămânii trecute, Coreea de Nord a lansat de asemenea o rachetă deasupra nordului Japoniei. Racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi şi s-a prăbuşit în apele Oceanului Pacific, la 1.180 km est de insula nordică japoneză Hokkaido, potrivit reţelei nipone de televiziune NHK.

La acea vreme, premierul nipon Shinzo Abe a declarat că “actul scandalos al lansării unei rachete deasupra ţării noastre este o ameninţare fără precedent, serioasă şi gravă şi afectează în mod serios pacea şi securitatea regională”. În acelaşi timp, Yoshihide Suga, secretarul general al cabinetului premierului nipon, a declarat că lansarea rachetei reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor adoptate de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe