Putin respinge sancţiunile împotriva Coreei de Nord şi avertizează SUA

Putin a sugerat că Rusia se va folosi de dreptul său de veto din Consiliul de Securitate pentru a opri punerea în aplicare a oricăror alte sancţiuni viitoare împotriva Coreei de Nord şi avertizează SUA că riscă o "catastrofă globală, pierderi uriaşe de vieţi omeneşti"
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

După ce ambasadorul ONU, Nikki Haley, a cerut Consiliul de Securitate să aprobe cele mai "cele mai severe" sancţiuni împotriva Coreei de Nord după al şaselea test nuclear nuclear al izolatei naţiunii, care a avut loc în weekend, preşedintele Rusiei a sugerat că ţara sa poate - şi cel mai probabil - se va folosi de dreptul său de veto din Consiliul de Securitate pentru a opri punerea în aplicare a oricăror alte sancţiuni viitoare.

Putin, care se află în China pentru o întâlnire a liderilor din ţările BRICS, a declarat că alte sancţiuni la acest moment ar fi "contraproductive" şi că ameninţările americane de acţiune militară ar putea declanşa "o catastrofă globală şi o pierdere uriaşă de vieţii omeneşti", potrivit Reuters. Unii diplomaţi americani au fost de acord tacit cu liderul rus, menţionând că, dacă sancţiunile deja impuse asupra Phenianului nu au schimbat comportamentul ţării, atunci eventualele acţiuni suplimentare nu ar avea niciun impact.

Putin a adăugat că Phenianul nu va opri testele nucleare până când nu se va "simţi în siguranţă".

"Creşterea isteriei militare în astfel de condiţii este lipsită de sens; nu duce nicăieri", a adăugat el. "Ar putea duce la o catastrofă globală, planetară şi o pierdere uriaşă de vieţi omeneşti. Nu există nici o altă cale de rezolvare a problemei nucleare nord-coreene, cu excepţia dialogului paşnic".

Remarcile sale au urmat unei declaraţii similare a Chinei, care se temea de ideea că SUA ar încerca să pedepsească toate ţările care se ocupă de comerţul cu nordul şi, în mod similar, a sugerat că şi ea va face uz de dreptul ei de veto pentru orice sancţiuni viitoare asupra Coreei de Nord.

Comentariile lui Putin au urmat declaraţiilor Coreei de Sud, care a reiterat că a fost de acord cu SUA să elimine limita de greutate a focoaselor sale, ajutându-i astfel să răspundă ameninţării Coreei de Nord după ce Phenianul a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear al său de acum două zile. În timp ce Putin a descris sancţiunile viitoare ca pe "drumul care nu duce nicăieri", el a declarat că Rusia este pregătită să discute "unele detalii" legate de problemă, însă fără a da detalii.

"Rusia condamnă exerciţiile Coreei de Nord, considerăm că acestea sunt o provocare ... (Dar) o creştere a isteriei militare nu va duce la nimic bun. Ar putea duce la o catastrofă globală", a declarat el reporterilor. "Nu există altă cale în afara celei paşnice."

Potrivit Bloomberg, chiar înainte ca Coreea de Nord să detoneze duminică cea mai puternică bombă nucleară a sa de până acum, Japonia a cerut întreruperea aprovizionării acesteia cu petrol. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a evitat o întrebare adresată la un briefing de la Beijing dacă naţiunea sa va lua în considerare limitarea aprovizionării cu petrol a Coreei de Nord.