Mattis: SUA va răspunde “dur” la orice ameninţare venită dinspre Coreea de Nord

Secretarul american al Apărării a declarat că Washington va răspunde “dur” oricărei ameninţări adresate SUA şi aliaţilor săi. Mattis a făcut remarcile la scurt timp după ce Phenianul a susţinut că a testat duminică o bombă cu hidrogen.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

“Orice ameninţare la adresa SUA şi a teritoriilor sale, inclusiv Guam, sau împotriva aliaţilor noştri va fi contracarată cu un răspuns militar masiv, cu acţiuni eficiente şi covârşitoare”, a precizat secretarul american al Apărării, James Mattis.

El a adăugat că SUA “nu urmăreşte anihilarea totală a unei ţări”, adăugând că a avut “multe opţiuni de a face acest lucru”.

Comentariile sale dure au fost făcute în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump caută un răspuns la criza tot mai intensă.

Duminică, regimul comunist nord-coreean a declarat că a testat o bombă cu hidrogen care poate fi încărcată pe o rachetă balistică intercontinentală. Dacă se confirmă acest lucru, va fi cea mai puternică armă testată vreodată de Coreea de Nord.

Preşedintele Trump a fost informat despre toate opţiunile militare posibile împotriva Coreei de Nord în timpul unei întâlniri ce a avut loc duminică cu echipa sa pentru securitate naţională, a adăugat Mattis.

Trump a mai precizat că apelurile Coreei de Sud pentru discuţii de escaladare a situaţiei cu Phenianul nu vor funcţiona deoarece regimul comunist nord-coreean “înţelege doar un singur lucru”.

Reacţii internaţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit, duminică, să “abordeze în mod corespunzător” problema testului nuclear nord-coreean, conform agenţiei chineze de stat Xinhua.

Premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că “programele [Coreei de Nord] de dezvoltare de arme nucleare şi rachete prezintă un nou nivel al unei ameninţări grave şi imediate” şi “subminează în mod serios pacea şi securitatea din regiune”.

Abe a discutat, de asemenea, cu Trump, la telefon, despre testul nuclear, conform unei declaraţii publicate duminică seara de Casa Albă.

Sancţiunile

Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni pentru a izola şi mai mult Coreea de Nord, inclusiv acţiuni împotriva partenerilor săi comerciali, a avertizat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

La rândul său, Uniunea Europeană a afirmat că va lua de asemenea în considerare sancţiuni mai dure, iar Coreea de Sud a promis că va promova cele mai puternice sancţiuni de până acum la Consiliul de Securitate al ONU, care discută astăzi testul nord-coreean.

Mattis i-a cerut liderului nord-coreean Kim Jong-un să ţină cont de Consiliul de Securitate al ONU.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că ţara sa nu-i va permite vecinului să continue să îşi dezvolte tehnologiile nucleare şi rachete.

Armata sud-coreeană a anunţat, de asemenea, că a desfăşurat un exerciţiu militar combinat cu muniţie reală, care a implicat racheta balistică Hyunmoo şi avioane de luptă F-15K.

Finanţe

Kim Dong-yeon, ministru sud-coreean de Finanţe, a declarat luni că ministerul său va implementa politici de susţinere a pieţelor financiare în cazul în care instabilitatea provocată de ultimul test nuclear nord-coreean prezintă semne că s-ar răspândi către economia reală.

“Suntem conştienţi că ar putea exista efecte negative dar riscurile geopolitice reapar la suprafaţă”, a precizat Kim în cadrul unei întâlniri de urgenţă cu Banca Centrală a Coreei de Sud şi organismele de reglementare financiară.

“Vom monitoriza economia non-stop şi vom da răspunsuri rapide şi hotărâte pentru a stabiliza pieţele conform planului nostru pentru situaţii de urgenţă”, a adăugat ministrul sud-coreean de Finanţe.