Protestele lui Dodon şi Usatîi încearcă dezbinarea societăţii

Valentin Dolganiuc, membru al Platformei DA, consideră că protestele lui Dodon şi Usatîi, de orientare pro-Moscova, sunt o provocare pentru protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale
Valentin Dolganiuc, membru al Platformei DA
Valentin Dolganiuc, membru al Platformei DA (Epoch Times România)

Protestele anunţate pentru 27 septembrie de către partidele de orientare pro-rusă în faţa Parlamentului RM constituie un front deschis în centrul Chişinăului de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, pentru a confrunta astfel protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu cei care au un alt vector de orientare – spre Moscova, a afirmat Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, fost deputat în primul parlament al R. Moldova.

„Aceste mişcări de trupe au mai multe valenţe. În primul rând sunt deranjaţi oligarhii de la guvernare. După ultimul protest mare, când în piaţă au ieşit 100.000, ei încearcă să dezbine societatea şi să confrunte protestatarii cu diferite segmente ale societăţii care au anumite viziuni politice. Actualmente Plahotniuc a deschis al doilea front şi încearcă să ne confrunte cu cei care au un alt vector de orientare – spre Moscova. Noi avem suficientă răbdare să nu acceptăm această provocare, pentru că o societate civilă întruneşte toate opţiunile politice. În piaţă actualmente stau oameni şi cu opţiuni de orientare estică sau vestică şi ei toţi vor să lupte contra oligarhilor”, a menţionat Dolganiuc într-un interviu pentru Deutsche Welle, citat de Jurnal.md.

Membrul Platformei DA crede că „scopul partidelor politice este să îşi adune dividende politice pentru o potenţială campanie electorală sau de a menţine legătura cu adepţii. Noi nu le interzicem, pentru că este dreptul fiecărui cetăţean să protesteze. Dar deranjează faptul că liderii acestor formaţiuni sunt aroganţi. De exemplu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că în piaţă sunt numai idioţi. Partidele politice nu au decât să îşi facă protestele lor şi noi nu trebuie să ne intersectăm sau să ne aflăm în acelaşi spaţiu.”

Potrivit analistului politic, Orăşelul Demnităţii este deschis pentru toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, dar trebuie să vină în Piaţă fără drapele şi slogane de partid.

„Noi nu am privatizat Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, dar în acelaşi timp purtăm responsabilitatea pentru manifestările paşnice şi discursurile noastre. Noi nu vom admite ca cineva să urce la tribună şi să îndemne cetăţenii să spargă geamurile Guvernului sau ale Parlamentului. Actualmente noi deţinem controlul asupra celor din piaţă, dar s-ar putea să vină cineva, care s-ar posta în fruntea protestelor şi ar provoca violenţe. Noi protestăm paşnic şi oamenii din corturi sunt persoane inteligente, care înţeleg starea de lucruri. Dar, în acelaşi timp, poziţionarea rigidă a unor guvernanţi ar putea duce la degradarea în violenţe a protestelor, pentru că nu poţi să suporţi când cineva te ţine strâns de gât. Noi vom protesta în continuare paşnic, iar cei care vor violenţe să stea acasă”, a precizat Dolganiuc.

Protestele din centrul Chişinăului, continuă deja de trei săptămâni, oamenii aflându-se acolo în continuu, formând un „Orăşel al Demnităţii” din peste 400 de corturi. Următorul miting la care sunt invitaţi toţi cetăţenii Republicii Moldova, va avea loc, potrivit organizatorilor, peste o săptămână, pe 4 octombrie.