Dodon şi Usatîi vor să protesteze. Platforma DA: Încearcă să preia spiritul protestatar, dar nu au nici o şansă

Igor Dodon şi Renato Usatîi
Igor Dodon şi Renato Usatîi (Facebook.com / dodon.igor)

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon şi preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, au anunţat, în cadrul unor conferinţe de presă organizate separat, că intenţionează să organizeze duminică 27 septembrie, o acţiune de protest în faţa Parlamentului. Aceasta este modalitatea aleasă de liderii celor două partide proruse pentru a-şi uni forţele împotriva conducerii oligarhice.

Precizând că va lăsa treburile oraşului Bălţi pe seama viceprimarului, Usatîi a menţionat că „m-am întâlnit cu Dodon, am discutat despre acţiunile noastre coordonate. Azi există 60% din populaţie care susţin aceste două partide. Vom ieşi doar cu drapelele RM, fără drapele politice. Cetăţenii deja decid care vor să vină la Usatîi, care la Dodon şi care la Platforma DA”.

„Vor fi acţiuni non-stop cu instalarea corturilor. Cerem alegeri anticipate, demisia preşedintelui ţării. Noi am cerut demisia celor care îi slujesc pe oligarhi. Am înregistrat proiecte de demisie a lui Drăguţanu, a procurorului General, a şefului CNA”, a declarat Dodon.

Potrivit Jurnal.md, acţiunile lui Dodon şi Usatîi sunt considerate de către liderii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” drept o manipulare şi o încercare de preluare a spiritului protestatar. Ba mai mult, activizarea liderului socialiştilor şi a controversatului primar de Bălţi nu reprezintă decât o complicitate cu autorităţile.

„Sunt lideri politici care ar fi trebuit să se manifeste fie de la tribuna Parlamentului, fie din fotoliile de primar unde s-au instalat. Nu este decât o încercare de manipulare, o încercare de preluare a spiritului protestatar. Nu au nicio şansă, pentru că unul este promotor al Uniunii Vamale care nu există, iar al doilea ştiţi bine din ce zonă este. Şansa noastră este întoarcerea pe făgaşul european, iar revendicările votate de Marea Adunare Naţională sunt agenda noastră. Activizarea lor nu demonstrează decât o anumită complicitate cu guvernanţii”, a subliniat membrul Platformei DA, Andrei Năstase.

În opinia preşedintelui Consiliului Marii Adunări Naţionale, „Plahotniuc a creat un sistem în care, având un partid de buzunar, va face astăzi alianţă cu Filat şi Ghimpu, iar mâine cu Dodon şi Usatîi. Consiliul Marii Adunări Naţionale, împuternicit să găsească o alternativă curată care va emana un guvern al încrederii populare, are o cu totul altă sarcină decât complicitatea cu aceste două partide. Atunci când va fi identificată această alternativă populată, aceste două partide se vor nărui în toate demersurile lor complicitare cu actuala guvernare”.

Precizăm că la 6 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un miting care a adunat aproximativ 100.000 de moldoveni, unii dintre ei formând din corturi un „Orăşel al Demnităţii”, în care stau în continuu, şi vor sta până le vor fi îndeplinite toate revendicările.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.