Delegaţia FMI ajunsă degeaba în Moldova

Misiunea FMI aflată în Moldova pentru discuţii asupra noului acord de împrumut pentru Moldova nu are cu cine să semneze memorandumul, în urma demisiei guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Cu toate acestea premierul Valeriu Streleţ vrea să convingă de bunele intenţii ale Chişinăului
(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), aflată în Moldova pentru discuţii asupra noului acord de împrumut pentru ţara noastră nu are mandat să semneze memorandumul, acesta fiind retras ca urmare a demisiei guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Totuşi, discuţiile cu FMI vor continua, documentul urmând să fie semnat doar după numirea unui nou Guvernator la Banca Naţională (BNM), a declarat joi premierul Valeriu Streleţ, citat de realitatea md.

Primul ministru este de părere că reprezentanţii FMI ajunşi în Moldova vor acţiona după un nou principiu, care va consta din doi paşi.

„Primul pas vizează evaluarea politicilor curente ale Guvernului şi ale Băncii Naţionale, pe domeniile vitale de dezvoltare, şi agrearea direcţiilor de politici în perspectivă scurtă şi medie de timp. Pasul doi: perspectiva semnării unui nou memorandum - după confirmarea de către Parlament a noii conduceri a Băncii Naţionale. Vom identifica soluţii pentru a avea un acord cadru cu FMI în timpul cel mai apropiat, demersuri deja întreprindem”, a explicat Valeriu Streleţ.

Ulterior, premierul a precizat că reformele care urmează să fie întreprinse vor fi unele dure, dar Guvernul şi le va asuma.

Veaceslav Negruţa: Evident este că nu se doresc negocieri cu FMI. Eventualele subiecte ar deranja serios politicul de la noi. Autorităţile au depus efort mare (prin mai multe decizii) să convingă misiunea FMI să nu vină la Chişinău

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că paralizia BNM şi demisia lui Drăguţanu pot fi argumente serioase pentru reprezentanţii FMI, aflaţi deja în Chişinău, să-şi amâne misiunea. „Evident este că nu se doresc negocieri cu FMI. Eventualele subiecte ar deranja serios politicul de la noi. Autorităţile au depus efort mare (prin mai multe decizii) să convingă misiunea FMI să nu vină la Chişinău”, a subliniat Negruţa.

Amintim că Dorin Drăguţanu a demisionat din funcţia de Guvernator al BNM, luni, motivând că această decizie ar fi „un răspuns impus de unii politicieni care ne-au presat să demisionăm pentru că nu ar fi găsit motivele legale pentru a ne demite în Parlament. De aceea au ales această metodă murdară. Timpul va arăta cine stă în spatele acestor atacuri.”