Procurorul General: Interpol examinează sesizarea R.Moldova pe numele lui Plahotniuc

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

După ce la sfârşitul lunii ianuarie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că va solicita reprezentanţilor biroului central al Interpol urgentarea procesului de anunţare în urmărire internaţională a fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iată că lucrurile încep să se urnească din loc.

„Am primit răspuns prealabil că a început procedura şi Interpol-ul examinează sesizarea Republicii Moldova”, a declarat procurorul general după şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor din 21 februarie.

Este de menţionat faptul că recent fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că înainte de a părăsi fracţiunea PD a discutat cu fostul lider PD la telefon.

În acest context, Stoianoglo a fost întrebat de jurnalişti dacă va fi audiat Candu pentru a fi întrebat dacă cunoaşte ceva referitor la locaţia lui Plahotniuc, la care procurorul general a menţionat că o decizie în acest sens va fi luată reieşind din mersul dosarului penal.

„Din câte ştiu, Candu a spus că nu ştie unde se află Plahotniuc”, a comentat Stoianoglo, adăugând totodată că „din diferite surse ştim că el (Plahotniuc n.r.) se află până acum în Statele Unite ale Americii.

Amintim că Centrul Naţional Anticorupţie l-a anunţat pe Plahotniuc în urmărire internaţională şi interstatală în octombrie 2019, după ce acesta nu s-a prezentat în faţa organului de urmărire penală pentru a fi audiat într-un dosar penal intentat pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Ex-preşedintele PD a fugit în străinătate după pierderea puterii la începutul lunii iunie 2019.​