Anticorupţie.md: Plahotniuc şi-a planificat fuga din Moldova imediat după alegerile parlamentare din februarie 2019

Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat (today.md)

Fostul preşedinte al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi-ar fi planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, notează portalul de ştiri Anticorupţie.

Potrivit unui document exclusiv obţinut de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM), se poate vedea clar că fostul lider PD şi-a pregătit din timp ieşirea din scena politică moldovenească şi exit-ul, împreună cu toată familia sa, în Occident.

Potrivit unei investigaţii anticorupţie.md, Vlad Plahotniuc a părăsit R. Moldova în după-amiaza zilei de vineri, 14 iunie, după ce PD a decis să cedeze puterea politică, la o săptămână de confruntări cu majoritatea nou-formată, PSRM–ACUM, decizia democraţilor fiind luată după o întrevedere a lui Plahotniuc cu ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan.

Reprezentantul diplomatic al SUA a făcut publice detaliile acestei întrevederi în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV, difuzate la sfârşitul lui iunie 2019. Astfel, diplomatul american a punctat atunci că „nu a fost făcută nicio înţelegere între SUA şi Plahotniuc”.

„La 24 februarie 2019 au loc alegeri legislative în Moldova. PDM, condus de Vlad Plahotniuc, obţine 30 de mandate din 101, insuficiente pentru formarea majorităţii parlamentare.

La 28 martie 2019 Plahotniuc îşi pregăteşte actele de obţinere a vizei de investitor (E2) în SUA prin intermediul unei firme de avocatură.

La 8 iunie 2019 negocierile PDM-PSRM eşuează, iar socialiştii şi Blocul ACUM formează majoritatea parlamentară”, se mai arată în investigaţie.

Amintim că, recent, Departamentul de Stat al SUA i-a refuzat fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, viza de şedere pe teritoriul SUA, motivând implicarea acestuia în „semnificative acte de corupţie” în Republica Moldova. De asemenea, invocând aceeaşi cauză, autorităţile americane au declarat întreaga familie Plahotniuc drept „neeligibilă” pentru a primi vize de şedere pe teritoriul SUA.

Întreaga investigaţie poate fi citită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe