Dinu Plîngău: Activitatea Comisiei de anchetă a uzurpării puterii în stat, torpilată de unii membri. Mihai Popşoi: Eşecul se datorează schimbării guvernării

Dinu Plîngău, membru al organizaţiei de tineret al Platformei DA
Dinu Plîngău, membru al organizaţiei de tineret al Platformei DA (Epoch Times România)

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, s-a adresat marţi 18 februarie, procurorilor dorind să afle mai multe amănunte despre stadiul cercetărilor în dosarul uzurpării puterii în stat în favoarea Partidului Democrat (PD) şi a fostului lider Vladimir Plahotniuc de către Curtea Constituţională (CC).

Năstase a menţionat că în momentul de faţă acest dosar rămâne doar pe agenda procurorilor, întrucât de pe agenda Parlamentului, din păcate, a fost scos într-un mod cât se poate de obscur şi se pare că acest dosar nu mai prezintă interes pentru foarte mulţi din Parlament, nu şi pentru Platforma DA.

În acest context, deputatul PPDA, Dinu Plîngău a amintit că la 8 iunie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului prin care deputaţii aleşi au constatat oficial existenţa unei situaţii de criză instituţională, politică, social-economică majoră în Moldova.

După câteva zile, la 18 iunie, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a fost constituită Comisa de anchetă de elucidare a tuturor circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PD prin intermediul CC şi al Procuraturii Generale, a punctat Plîngău.

Ulterior, la sfârşitul lunii septembrie, Comisia de anchetă era pe punctul de a-şi finaliza raportul în acest sens, dar a survenit situaţia în care preşedintele Comisiei, socialistului Vladimir Ţurcanu, a fost ales judecător la CC, şi astfel activitatea comisiei a fost stagnată.

Lucrurile au revenit la normal după ce deputatul PAS Mihai Popşoi a fost ales în calitate de preşedinte al Comisiei. Aceasta a funcţionat timp de câteva săptămâni, perioadă în care s-a încercat sistematizarea materialelor acumulate pentru a definitiva raportul Comisiei, însă această activitate a fost torpilată de unii membri ai Comisiei care nu şi-au mai dorit finalizarea investigaţiilor, a menţionat deputatul PPDA, fără să specifice la cine se referă.

„Comisia a devenit total nefuncţională în perioada în care a survenit criza politică odată cu schimbarea Guvernului. Deşi mai exista şansa de a duce la bun sfârşit lucrurile, această şansă s-a spulberat însă în momentul în care Mihai Popşoi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei. Astfel activitatea Comisiei a fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec. Ca rezultat, Parlamentul RM nu a mai votat numirea unui nou preşedinte şi nu a dispus prelungirea termenului de activitate a Comisiei oferindu-i posibilitatea să prezinte plenului Parlamentului un raport.

PSRM a avut discuţii cu deputaţii din PD cărora le-a solicitat direct ca activitatea acestei comisii să fie stopată. În momentul de faţă termenul de activitate a Comisie a expirat fără a fi prezentat un raport final. Plenul Parlamentului a refuzat iniţiativa mea de a prelungi activitatea comisiei şi în consecinţă Comisia de Anchetă nu mai există”, a declarat Dinu Plîngău în cadrul unei conferinţe de presă.

În concluzie, deputatul PPDA, în calitate de membru al comisiei de anchetă a solicitat membrilor acestei comisii să se întâlnească într-o şedinţă în regim de urgenţă pentu a găsi soluţii juridice şi a prezenta plenului Parlamentului un raport care să aibă o valoare juridică pentru ca şi cei implicaţi în tentativa de uzurpare a puterii în stat să suporte anumite consecinţe.

Solicitat de reporterul Epoch Times România, Mihai Popşoi a menţionat că „e regretabil că prietenii noştri în loc să se concentreze pe lupta cu Dodon, continuă să lupte cu PAS”.

Mai mult decât atât, deputatul PAS consideră că eşecul comisiei nu are nicio legătură cu demisia sa „aşa cum insinuează partenerii noştri din blocul ACUM. Eşecul comisie era predeterminat odată cu schimbarea guvernării. Lucru de care eu am fost conştient şi i-am lăsat pe socialişti - noul conducător al comisiei dl Vasile Bolea - să îşi asume eşecul”.

Totodată, Popşoi şi-a exprimat regretul în ceea ce ţine de decizia lui Dinu Plîngău de a pune „vina pe seama mea”.

„Eu am pregătit demult raportul alternativ şi sunt gata să îl prezint imediat ce avem versiunea oficială a majorităţii parlamentare actuale despre tentativa de puci din 7-14 iunie. Dacă acest raport nu va fi publicat, eu voi publica raportul pe care l-am pregătit demult, exact cum am promis când mi-am depus demisia de la şefia comisie după schimbarea majorităţii în Parlament”, a conchis Popşoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe