China naţionalizează cel mai mare asigurator chinez

HNA Group
HNA Group (Greg Baker | AFP | Getty Images)

China intenţionează să naţionalizeze HNA Group Co şi să vândă activele companiei sale aeriene, după ce economia chineză a încasat cea mai importantă lovitură în ultimii ani, din cauza epidemiei de coronavirus Wuhan care a lovit China.

Raportul Bloomberg arată că guvernul provinciei Hainan, în care se află sediul HNA, poartă discuţii pentru a prelua controlul asupra conglomeratului.

HNA este o companie apărută în ultimii ani, care s-a impus în industria de asigurări, însă este asociată cu o mulţime de alte industrii, inclusiv cea a transporturilor aeriene - Hainan Airlines.

Grupul HNA a fost cândva una dintre cele mai agresive firme din China, cheltuind 50 de miliarde USD pentru a construi un imperiu care s-a răspândit odată de la Deutsche Bank la Hilton Worldwide.

Mulţi analişti asociază HNA cu sistemul bancar din umbră al Chinei. Compania a fost luată în vizorul autorităţilor în momentul în care epurarea declanşată de liderul Partidului, Xi Jinping, a ajuns în sectorul financiar al Chinei. Xi Jinping a cerut, la vremea respectivă, responsabilitate financiară de la marii asiguratori chinezi, Anbang şi HNA, acuzându-i de practici la limita legalităţii.

În decembrie, preşedintele HNA, Chen Feng, a declarat că firma s-a confruntat cu probleme de flux de numerar care au obligat-o să întârzie plăţi salariale în 2019, dar a promis să-şi rezolve riscurile de lichiditate în acest an.

Compania a suferit în ultimele săptămâni sub presiunea noului focar de coronavirus din China, care a obligat companiile aeriene să anuleze mii de zboruri.

Hainan Airlines şi alte companii aeriene au încercat să-şi reducă pierderile plasând piloţi străini în concediu fără plată, a informat Reuters marţi. Hong Kong Airlines, deţinută de asemenea de HNA, a declarat vineri că va reduce 400 de locuri de muncă.

Autoritatea aviatică din China a recunoscut problemele masive ale industriei săptămâna trecută şi a spus că va sprijini restructurarea sau fuziunile pentru a ajuta companiile aeriene să facă faţă evoluţiilor induse de focarul epidemic.