Procurorii pun sub învinuire directori germani ai VW în scandalul emisiilor, pentru înşelarea pieţei de capital

Fostul CEO al Volkswagen, Martin Winterkorn
Fostul CEO al Volkswagen, Martin Winterkorn (Sean Gallup/Getty Images)

Procurorii germani l-au pus sub învinuire pe directorul general al companiei Volkswagen pe motiv că ar fi reţinut informaţii care dezinformau piaţa cu privire la testele de emisii falsificate la autovehiculele produse de companie, în urmă cu patru ani.

Procurorii din oraşul Braunschweig au declarat, marţi, că vor trimite în instanţă dosarul, conţinând acuzaţii penale de manipulare a bursei. În dosar sunt vizaţi directorul general al companiei Volkswagen, Herbert Diess, precum şi preşedintele Hans Dieter Poetsch şi fostul CEO Martin Winterkorn.

Compania germană, care în septembrie 2015 a recunoscut că a folosit software ilegal pentru a falsifica testele motoarelor diesel din SUA, au încearcat să mascheze un scandal care a costat peste 30 de miliarde USD pentru reparaţii, amenzi şi verificări ale vehiculelor.

Rechizitoriul procurorilor din Braunschweig - regiunea de origine a Volkswagen din Saxonia Inferioară - face parte dintr-o campanie legală separată, ce încearcă să facă managerii responsabili de o presupusă întârziere în informarea investitorilor despre infracţiunile companiei.

Avocaţii celor trei acuzaţi au afirmat că vor contesta acuzaţiile conform cărora cei trei nu au transmis cu bună ştiinţă informaţii vitale. Volkswagen a declarat că board-ul său se va reuni miercuri pentru a discuta rechizitoriile.

Într-o declaraţie emisă după o şedinţă de urgenţă, consiliul executiv a declarat că „nu ar fi existat o încercare deliberată de a nu informa piaţa de capital”.

Dacă este acceptat de o instanţă din Braunschweig, rechizitoriul ar duce la stabilirea unei date a procesului.

Separat, marţi, procurorii germani au aplicat o amendă de 870 de milioane de euro producătorului auto Daimler pentru încălcarea regulilor privind emisiile la motoare cu motorină.

Producătorul de autovehicule Mercedes-Benz, din Stuttgart, a declarat că nu va ataca decizia.

Acţiunile Volkswagen au pierdut până la 37% din valoare în zilele de după izbucnirea scandalului.

Dacă investitorii ar fi ştiut despre software-ul de falsificare a testului pentru emisii, ar fi putut vinde acţiuni mai devreme sau ar fi putut opta să nu cumpere, au susţinut reclamanţii.

Volkswagen şi directorii săi au declarat că declanşarea scandalului nu era previzibilă şi că se aşteptau să ajungă la o înţelegere cu autorităţile americane înainte de a fi divulgate informaţiile.

Procurorii Braunschweig au declarat că acuzaţii ar fi trebuit să informeze investitorii.

"Ei au intenţionat să ajungă la o înţelegere cu autorităţile americane fără să dezvăluie toate informaţiile relevante", au afirmat aceştia într-un comunicat.

Winterkorn, care a deţinut timp de 8 ani funcţia de CEO, şi-a dat demisia imediat după izbucnirea scandalului. El a spus parlamentarilor germani la începutul anului 2017 că nu a aflat despre falsificare mai devreme decât a recunoscut oficial compania Volkswagen.

Poetsch a devenit membru al consiliului de administraţie la Volkswagen în 2003 şi preşedinte în 2015.

Acuzarea, de 636 de pagini, susţine că Winterkorn era la curent cu problema şi cu daunele financiare potenţiale ale Volkswagen din martie 2015. Poetsch a fost informat la 29 iunie, iar Diess la 27 iulie.