CEO al producătorului auto german Audi arestat în scandalul Dieselgate

Rupert Stadler, CEO al producătorului auto german Audi, a fost arestat în legătură cu o anchetă legată de Dieselgate. Procurorii investighează Audi pentru vânzarea în SUA şi Europa de automobile diesel care conţin programe pentru falsificarea testelor privind emisiile.
Directorul general al Audi, Rupert Stadler
Directorul general al Audi, Rupert Stadler (Getty Images)

Directorul general al Audi, Rupert Stadler, a fost arestat luni pe baza suspiciunii de fraudă, potrivit procurorilor din oraşul german München. Producătorul auto german Audi şi compania mamă, Volkswagen, au confirmat detenţia. Stadler este investigat pentru nerespectarea îndatoririlor de serviciu în scandalul legat de falsificarea testelor pentru emisii la Volkswagen.

“Mandatul de arestare are la bază tăinuirea de dovezi”, au susţinut procurorii din München. Stadler a negat orice implicare în acest scandal, potrivit Deutsche Welle.

Procurorii au afirmat că Stadler a fost arestat pentru că exista riscul să fugă, potrivit agenţiei de ştiri DPA. După arestare, el s-a prezentat în faţa instanţei, care a cerut ca Stadler să rămână în custodia autorităţilor.

Comitetul de conducere al Volkswagen are luni o întâlnire pentru a discuta despre acuzaţiile aduse directorului general al Audi, care nu a comentat situaţia în afara confirmării arestului.

Producătorul auto Audi a fost acuzat că, începând cu 2009, a vândut în SUA şi Europa cel puţin 210.000 de automobile diesel echipate cu un program special pentru falsificarea testelor la emisii. Producătorul este de asemenea investigat pentru presupusă fraudă şi promovare ilegală a produselor sale. Investigaţia are în vizor 20 de angajaţi ai Audi.

Procurorii din München au anunţat în 13 iunie că Stadler şi un alt membru nemenţionat al comitetului director fac acum parte din investigaţie. Apoi, autorităţile au percheziţionat locuinţa lui Stadler, care este membru al comitetului de conducere al Audi din 2003 şi se află în funcţia de director general din 2007, cu doi ani înaintea presupuselor activităţi legate de înşelarea testelor pentru emisii.

Volkswagen a recunoscut în 2015 că a folosit un program ilegal pentru a falsifica testele la motoarele diesel. Audi a făcut acelaşi lucru două luni mai târziu. În raportul său anual din 2017, Volkswagen a declarat că decizia de a instala programul ilegal a fost luată în 2006 de persoane aflate sub nivelul comitetului de conducere.

Scandalul Dieselgate a declanşat o investigaţie complexă, a atras amenzi uriaşe, a generat pierderi de profit şi retragerea unui număr mare de automobile. Clienţii şi-au pierdut încrederea, iar vânzările de automobile diesel au înregistrat o scădere. Punând sare pe rană, o instanţă germană a decis că oraşele şi comunităţile pot impune interdicţii la automobilele cu motoare diesel. Hamburg a devenit luna trecută primul oraş care a implementat o astfel de interdicţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe