Producătorii germani de automobile tot mai dependenţi de piaţa chineză

Producătorii germani de automobile devin tot mai dependenţi de piaţă chineză.
În luna martie, Volkswagen a înregistrat într-o singură lună cel mai bun rezultat de livrare din istoria grupului.
 
În luna martie, Volkswagen a înregistrat într-o singură lună cel mai bun rezultat de livrare din istoria grupului.   (Foto: Jörg Sarbach/dpa - Epoch Times Germania)

Compania Volkswagen a vândut anul trecut în China două din cinci maşini, aşa cum reiese dintr-o evaluare făcută pe 30 mai de Centrul de Management Automotive din Bergisch Gladbach. Audi vinde chinezilor o maşină din trei, BMW una din patru şi Daimler una din cinci. Conform şefului Centrului de Management Stefan Bratzel, acestă politică ascunde riscuri considerabile.

Centrul de Management Automotive a examinat cifrele de vânzări a douăzeci de producători de automobile pe pieţele cele mai importante. La o distanţă considerabilă, China ocupă primul loc în acest top. Acolo s-au vândut 28 de procente din toate automobilele.

Volkswagen este pe primul loc cu o cotă de piaţă de 17,3 procente, cu 4,18 milioane de maşini vândute (plus 5,1 procente în anul precedent), urmat de producătorul american General Motors cu o cotă de piaţă de 16,7 procente şi 4,04 milioane de automobile vândute (plus 4,4 procente).

Audi, Daimler şi BMW au vândut fiecare în jur de 590 000 de automobile, ceea ce corespunde unei cifre de vânzări de 2,5 procente. Daimler şi-a crescut vânzările comparativ cu anul precedent cu 25 de procente, iar BMW cu 6 procente. În schimb Audi a stagnat, ceea ce potrivit lui Bratzel, se datorează luptelor de putere cu dealerii chinezi.

Printr-o prezenţă puternică în China, brandurile ar putea beneficia de această creştere şi ar putea ascunde procentele slabe din alte regiuni, a spus Bratzel. „Dar producătorii mondiali se expun unor riscuri mari, atunci când piaţa dominantă intră în turbulenţe.” Pe termen lung, au succes doar acei producători, care sunt activi pe multe pieţe şi care pot reacţiona rapid la modificări.

Un exemplu ar fi producătorul japonez Toyota, care a vândut un sfert din automobilele sale în Statele Unite, douăzeci de procente în ţara de origine, Japonia, şi treisprezece la sută în China. Şi în Asia de Sud-Est Toyota este puternică, dar în Europa mai puţin. Prin acoperirea unei zone de vânzări mai largă, Toyota este mai puţin dependentă decât Volkswagen de fluctuaţiile cererii din ţările individuale. Volkswagen este angajată în mare măsură în China, şi aproape şi-a dublat vânzările de acolo începând cu 2011.

Mai echilibrat este producătorul coreean Hyunday, care a vândut 17 procente dintre automobilele sale în Statele Unite, 14 procente în Europa şi 17 procente în China. În orice caz, cifrele de vânzări pe plan mondial ale coreenilor au stagnat anul trecut. (Agence France-Presse)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe