Privatizarea companiilor din energie pe mâna PLR

Andrei Dominic Gerea
Andrei Dominic Gerea (Epoch Times România)

Atribuţiile de privatizare şi acţionar la companiile din energie, exercitate până în prezent de către Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, vor fi preluate de Ministerul Energiei, a decis Guvernul prin ordonanţa de restructurare a Cabinetului, informează Mediafax.

"Ministerul Energiei exercită atribuţiile de instituţie publică implicată în domeniul privatizării pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul producerii, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi termice, precum şi din domeniul exploatării, prelucrării şi valorificării resurselor minerale energetice: cărbune, uraniu, petrol, ţiţei şi gaze naturale, precum şi pentru filialele acestora. Ministerul Energiei exercită atribuţiile privind calitatea de acţionar al statului şi de monitorizare post-privatizare", se arată în textul ordonanţei.

Reamintim că după desfiinţarea Departamentului pentru Energie, condus în timpul guvernării Ponta III de Răzvan Nicolescu, în noul Guvern au fost înfiinţate două ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei. Portofoliul de la energie a fost preluat de Andrei Gerea, exponent al PLR, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Actul normativ aprobat de Guvern limitează totuşi puterile conferite ministerului oferit PLR. Transelectrica şi Transgaz, companii strategice pentru siguranţa energetică a României, vor rămâne la PSD, urmând a fi transferate din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a Ministerului Economiei, condus de Mihai Tudose.

Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la producătorii şi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora, mai arată Mediafax.