„Mica schismă” din PNL continuă. Noi membri în echipa lui Tăriceanu

Daniel Chiţoiu, PNL
Daniel Chiţoiu, PNL (Epoch Times România)

După Congresul PNL de sâmbătă a început să plouă cu demisii ale deputaţilor liberali. Luni, şi-au anunţat demisia alţi trei deputaţi, respectiv Daniel Chiţoiu, Ion Cupă şi Mirel Taloş, care s-au declarat nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă PNL. Numărul deputaţilor care au părăsit formaţiunea s-a ridicat acum la zece, iar noul partid liberal pe care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îl va înfiinţa îi aşteaptă cu braţele deschise.

Amintim că fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, vineri, în cadrul unui comunicat transmis liberalilor, că va iniţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal, precum şi strângerea de semnături în vederea înscrierii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.

După cum se preconiza, alături de Tăriceanu se vor alătura parlamentari liberali care au participat şi la evenimentul de lansare a Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, care era menit "să salveze liberalismul din România". Pe de altă parte, deputatul PNL, Cristina Pocora, a catalogat iniţiativa lui Tăriceanu drept o „încercare disperată a lui Victor ‪‎Ponta‬ de a opri unificarea dreptei, proces care, prin rapiditatea şi seriozitatea sa, dă adevărate coşmaruri socialiştilor în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale”.

„Aşa-zisa salvare a liberalismului nu se poate face sub umbrela socialistă, nu te poţi numi liberal dacă eşti condus de Victor Ponta!”, a subliniat Pocora, care susţine că grupul lui Tăriceanu va fi asimilat în cele din urmă de PSD şi vor ajunge să răspundă de comenzile preşedintelui formaţiunii Victor Ponta.

Pocora susţine că a constatat „cu regret că domnul Tăriceanu, supus presiunilor venite din partea PSD, a reuşit să atragă în acest joc o serie de colegi din PNL şi să le ofere aşa-zisa şansă de a reveni la putere prin uşa din dos. Alăturarea acestor parlamentari demersului domnului Călin Popescu Tăriceanu, reprezintă o alegere greşită pentru că este evident că acest proiect este unul utopic, neconvingător şi lipsit de finalitate. Acest grup va fi asimilat în cele din urmă de PSD, nu există nicio îndoială că toţi cei care gravitează acum în jurul domnului Tăriceanu vor ajunge să răspundă şi ei comenzilor politice ale lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea”.

Cine „a trădat”?

Ultimii care s-au declarat nemulţumiţi de situaţia din PNL au fost deputaţii Daniel Chiţoiu, Mirel Taloş şi Ion Cupă. Anterior şapte deputaţi liberali au anunţat că părăsesc formaţiunea şi se alătură noului partid pe care urmează să-l înfiinţeze Tăriceanu. Motivele cel mai des invocate sunt decizia de afiliere la PPE şi părăsirea ALDE de către PNL, precum şi fuziunea cu PDL.

De sâmbătă până duminică şi-au dat demisia Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă, Nicolae Alexandri şi Graţiela Gavrilescu. Pe lângă aceştia, Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia a anunţat că părăseşte şi el PNL.

"Prin decizia de a demisiona din PNL rămân consecvent crezului meu liberal, rămân fidel valorilor şi principiilor liberale. Nu pot să rămân indiferent la modul în care s-a ajuns să se facă politică în PNL, o politică în care se încearcă păcălirea membrilor PNL de către conducere prin tot felul de decizii impuse şi aranjate de câteva grupuleţe care îşi împart puterea în partid", a declarat Daniel Chiţoiu, într-un comunicat.

În opinia lui Chiţoiu, "PNL este un partid stăpânit de haos, un partid în degringoladă, un teren de bătălie între grupurile lui Antonescu şi Iohannis", iar drumul fuziunii PNL-PDL "nu poate duce decât într-o fundătură, trădând electoratul şi liberalii din România".

Deputatul Ion Cupă susţine că partidul aşa cum îl ştiau cu toţii nu mai există, după ce conducerea PNL ar fi abandonat identitatea, istoria şi tradiţia prin deciziile luate în Congres.

"Am decis ca astăzi să îmi depun demisia din Partidul Naţional Liberal. Este o decizie grea, însă ceea ce se întâmplă astăzi în PNL şi direcţia în care se îndreaptă partidul fac ca eu să nu mă mai regăsesc în acest partid. PNL, aşa cum îl ştim cu toţii nu mai există, după ce conducerea sa a decis abandonarea identităţii politice, a istoriei, a tradiţiilor sale politice şi organizatorice. Această manevră politică sinucigaşă îşi va arăta consecinţele pentru PNL în perioada următoare, în care cetăţenii vor fi cei care vor sancţiona aceste derapaje. Electoratul a mai sancţionat o dată deciziile luate de conducerea PNL, însă aceştia se pare că nu învaţă din erorile comise", a declarat Ion Cupă.

La rândul său, deputatul liberal de Sălaj Mirel Taloş a declarat că va demisiona din PNL şi că se va alătura viitorului partid al lui Călin Popescu Tăriceanu, reclamând faptul că PNL i-a trădat pe partenerii din ALDE care au sprijinit atât de mult partidul.

"Marţi dimineaţă îmi voi da demisia din PNL şi îl voi urma pe Călin Popescu Tăriceanu în viitorul partid al acestuia. Sunt mai multe lucruri care m-au determinat să fac acest pas, după Congresul trist de la sfârşitul săptămânii, care a dus la renunţarea la liberalism şi trădarea unei familii politice europene, ALDE, care a fost alături de PNL şi alături de România după 1990. Ce a făcut PNL după europarlamentare, şi anume apropierea de aşa-zisa familie a popularilor, este o trădare a unor oameni care au avut încredere în noi şi care au fost partenerii PNL. Este o jenă că într-un mod dâmboviţean am trădat o familie europeană", a declarat Taloş, citat de Mediafax.

Un alt motiv invocat de Taloş este "ideea grotescă" a fuziunii PNL-PDL, care va însemna "moartea PNL" şi va duce la dispariţia "filonului liberal din noul partid care se va forma, chiar dacă acesta se va numi tot PNL".

Antonescu, despre "lista cumplit de lungă" a trădătorilor

Fostul preşedintele al PNL, Crin Antonescu, a vorbit sâmbătă, la Congresul PNL, despre "lista trădătorilor, cumplit de lungă" din cadrul formaţiunii, "oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi".

"Nu vreau să număr trădătorii sau să adresez mulţumiri, nume cu nume. E şi lista trădătorilor, cumplit de lungă, evident cu cine, şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid. Trădătorii iau ochii, sunt invitaţi prin emisiuni, se agită, promit, candidează, înfiinţează partid, ţin „vie flacăra liberalismului” (aluzie la Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Celorlalţi, nedreptăţiţi, uneori chiar nu li se ştie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, că numai aceia există, pentru că cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti", a declarat Crin Antonescu în aplauzele delegaţilor din cadrul Congresului PNL.

Întrebat la cine făcea referire atunci când vorbea de trădători, în discursul susţinut în faţa delegaţilor, fostul preşedinte PNL a replicat: "Au primit tot de la acest partid, Chiţoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi. Partidul nu a stat în ei niciodată, partidul a stat în oamenii care au dat mai mult decât au primit. Niciunul dintre cei care vor pleca, după ce îşi vor face numărul, nu va lăsa partidul mai slab, ci după părerea mea mai puternic, pentru că viaţa şi forţa unui partid nu ţine de numărul din adunături, ci ţine de voinţa şi de capacitatea, de caracterul oamenilor săi. Asta e o observaţie generală, e o observaţie de experienţă, n-are nimic de a face cu Norica Nicolai".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne