Primarul PNL din Piatra Neamţ, după condamnare: E o decizie neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul

Dragos Chitic, primarul PNL al orasului Piatra Neamţ.
Dragos Chitic, primarul PNL al orasului Piatra Neamţ. (Facebook)

Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, primarul PNL din Piatra Neamţ, Dragoş Chitic a acuzat instanţa că a luat o decizie nedreaptă în cazul său. Sentinţa nu este însă definitivă.

„Este o decizie neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul. Achitarea ar fi fost soluţia corectă în ce mă priveşte, mai ales că nu există nicio probă, directă sau indirectă, care să conducă spre un altfel de verdict”, a scris primarul PNL, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Dragoş Chitic declară că a fost judecat pentru o faptă din urmă cu peste 9 ani, pe care DNA a apreciat-o ca fiind nelegală, dar că încălcarea legii nu se regăseşte în modul său de a fi şi că nu a făcut nimic de care să îi fie frică sau ruşine.

„Nu este o sentinţă care să producă efecte, pentru că nu este definitivă. Mă voi lupta în continuare cu demnitate pentru a-mi demonstra nevinovăţia în instanţă de apel. În perioada următoare voi analiza cu mare atenţie în ce măsură, în astfel de condiţii, mai merită să deţii o funcţie administrativă în România”, a conchis liberalul.

În acelaşi dosar au mai fost judecate şi condamnate alte cinci persoane.

Este vorba despre un notar public, un om de afaceri, un expert evaluator, fostul secretar al municipiului Piatra Neamţ şi fostul şef al Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei Piatra Neamţ. Împreună cu Dragoş Chitic, care la vremea comiterii presupusei fapte în anul 2010 ocupa funcţia de viceprimar, au fost acuzaţi toţi de abuz în serviciu sau de complicitate la abuz în serviciu.

Ce zic procurorii

"În perioada 20 - 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii de către Consiliul Local Piatra Neamţ a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.

Contractul a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Chitic şi Vişan cunoşteau că această operaţiune era defavorabilă municipiului din punct de vedere economic şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii. Diferenţa de valoare, 397.351 de lei, a fost achitată de municipiul Piatra-Neamţ inculpatului Apopii pe data de 27 ianuarie 2015.

Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făceau obiectul schimbului (9.874 mp) făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ.

Prin aceste demersuri a fost produs municipiului Piatra-Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 de lei, care constituie totodată un folos necuvenit pentru omul de afaceri Mihai Apopii. Municipiul Piatra-Neamţ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, în vederea recuperării prejudiciului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne