Ţiriac a dat în judecată statul român. Câţi bani urma să încaseze pentru terenurile din zona Otopeni

Fostul tenisman Ion Ţiriac. (Epoch Times România)
Andrei Popescu
09.05.2024

Numele companiei Ţiriac Air SRL apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 2 aprilie 2024 la Tribunalul Ilfov, al cărui obiect este “expropriere”, conform datelor consultate de Fanatik pe portalul instanţelor de judecată. Pârâţi figurează “Statul Român prin Ministerul Finanţelor” şi “Statul Român prin Ministerul Transporturilor prin Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA”.

Instanţa nu a stabilit, încă, primul termen de judecată.

Milionarul Ion Ţiriac a înfiinţat în 1997 compania Ţiriac Air, un operator de zboruri VIP charter a cărui bază se află la aeroportul Henri Coandă, unde deţine un terminal privat. Flota proprie este compusă din trei aeronave şi un elicopter. Activitatea companiei se derulează prin intermediul firmei Ion Ţiriac Air SRL, cea prin care afaceristul a achiziţionat mai multe terenuri în zona aeroportului.

Potrivit sursei citate, în 2019, Ion Ţiriac Air SRL s-a aflat pe o listă publicată în Monitorul Oficial, cu mai multe persoane fizice şi societăţi comerciale, cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional privind obiectivul de investiţii “Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti”.

Acestea sunt situate pe raza localităţilor Otopeni şi Tunari, judeţul Ilfov, iar în tabel erau trecuţi proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor. În dreptul Ion Ţiriac Air SRL erau trecute două terenuri intravilane, primul cu o suprafaţă de 277.357 metri pătraţi şi celălalt cu o suprafaţă de 206.095 metri pătraţi, mai precizează site-ul citat.

Conform Fanatik, valoarea despăgubirii, conform Legii 255/2010, era de 27.805.094,72 lei pentru primul teren şi de 20.661.064,97 lei pentru cel de-al doilea, astfel că firma lui Ion Ţiriac urma să primească de la statul român 48.466.159,69 lei, adică aproximativ 10 milioane de euro. Dosarul de la Tribunalul Ilfov a fost înregistrat pentru că Ion Ţiriac Air SRL nu a primit întreaga sumă, sau doreşte indexarea acesteia. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor