Prima dezbatere directă a campaniei prezidenţiale americane se termină în favoarea lui Clinton

Republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton s-au duelat în cadrul primei lor dezbateri prezidenţiale. Dezbaterea aprinsă, care a inclus subiecte privind comerţul sau securitatea cibernetică, a fost câştigată de Clinton, conform sondajelor.
Donald Trump şi Hillary Clinton în timpul primei lor dezbateri televizate, 26 septembrie 2016.
Donald Trump şi Hillary Clinton în timpul primei lor dezbateri televizate, 26 septembrie 2016. (Captură Foto)

Candidaţii prezidenţiali americani Donald Trump şi Hillary Clinton au participat luni seara la prima lor dezbatere televizată. După două ore de discuţii legate de economie, turism şi criminalitate, mai multe sondaje de opinie au sugerat că publicul a văzut-o pe Clinton ca o câştigătoare clară a serii.

Dezbaterea, moderată de Lester Holt de la NBC Nightly News, a început civilizat. Când au fost întrebaţi despre proiectele lor referitoare la viitorul economic al Americii, candidatul republican Trump s-a concentrat pe imigraţie: “Trebuie să nu mai lăsăm ca locurile noastre de muncă să ne fie furate”.

Candidaţii au petrecut destul de mult timp pe chestiuni precum securitate, chestiuni rasiale, Statul Islamic, chestiunea certificatului de naştere al preşedintelui Barack Obama şi armele nucleare.

Trump a părut să devieze în cazul mai multor întrebări, în special cele legate de politică externă.

Clinton a câştigat puncte în ceea ce priveşte declaraţia de venituri, Trump nerăspunzând întrebărilor legate de faptul că a eşuat să plătească vreun impozit federal pe venit şi neoferind un motiv clar pentru refuzul său de a-şi publica declaraţia de venituri.

În acelaşi timp, răspunsurile lui Clinton au fost deseori recitări ale declaraţiilor făcute în timpul campaniei sale.

Totuşi, fostul secretar de stat a oferit mai multe soluţii, sugerând investiţii în inovaţii şi tehnologii noi. “Trebuie să facem o economie mai justă, să începem cu creşterea salariului minim”, a susţinut ea, adăugând că “închiderea breşelor fiscale şi luarea de măsuri ca bogaţii să plătească partea lor corectă de taxe” ar putea ajuta politica fiscală să uşureze povara financiară de pe umerii muncitorilor americani.

Trump a răspuns că Hillary Clinton îi vizează pe cei bogaţi, despre care el consideră că sunt creatori de locuri de muncă.

“Faceţi acest lucru de 30 de ani şi atunci de ce vă gândiţi la soluţii doar acum?” şi-a întrebat Trump rivala.

Totodată, Clinton l-a criticat pe Trump pentru că acesta crede într-o economie care îi favorizează pe cei bogaţi sau privilegiaţi (trickle down economics), susţinând că nu există dovezi că o astfel de economie este viabilă în ceea ce priveşte ridicarea claselor de jos şi de mijloc, după cum promit promovatorii acestei teorii. În plus, ea a criticat ceea ce a declarat că ar fi politici financiare exagerate ale rivalului ei.

Cei doi candidaţi au fost în contradicţie şi în privinţa unor politici comerciale, Trump susţinând că NAFTA este unul dintre cele mai proaste acorduri comerciale din istorie, iar Clinton amintindu-i că ea a criticat acordul după finalizarea acestuia.