Prim-ministrul nemulţumit de cazurile de încălcare a legislaţiei de desfăşurare a examenelor de bacalaureat

Premierul moldovean Vlad Filat, arhivă
Premierul moldovean Vlad Filat, arhivă (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.06.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a convocat astăzi o şedinţă de lucru cu responsabilii de organizarea examenelor de bacalaureat. La şedinţă au participat ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, directorul Agenţiei de Examinare şi Evaluare, Adrian Ghicov, directorul CCCEC, Viorel Chetraru şi consilierul Premierului, Leonid Bujor.

Ministrul Educaţiei l-a informat pe Vlad Filat despre cazurile de încălcare a legislaţiei şi regulamentului de desfăşurare a examenelor de bacalaureat înregistrate la centrul de bacalaureat de la liceul „Traian" şi la liceul Teoretic „Vasile Lupu", unde 13 profesori şi doi angajaţi din personalul tehnic ajutau 20 de elevi să copieze la proba la limba română.

Mihai Şleahtiţchi a menţionat că, deocamdată, profesorii nu pot fi sancţionaţi, deoarece nu este finalizată ancheta efectuată de ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, dar până acum au fost demişi preşedinţii a trei centre de bacalaureat şi preşedintele unei comisii raionale de examinare.

Ministrul a mai precizat că lucrările elevilor care au copiat au fost anulate şi vor trebui să susţină examenele anul viitor.

Directorul CCCEC, Viorel Chetraru a menţionat că cele 15 persoane sunt puse sub învinuire. Totodată, el a spus că Centrul a organizat mai multe măsuri sub acoperire de depistare a cazurilor de corupere.

Prim-ministrul Vlad Filat s-a arătat nemulţumit de cazurile înregistrate şi a solicitat instituţiilor responsabile să asigure în continuare desfăşurarea examenelor în strictă conformitate cu legislaţia şi să monitorizeze procesul riguros. Premierul a menţionat că examenele trebuie să aibă loc în condiţii egale pentru toţi elevii, iar cazurile de încălcări înregistrate până acum nu trebuie să-i afecteze pe ceilalţi copii care susţin examenele de bacalaureat.

Prim-ministrul nemulţumit de cazurile de încălcare a legislaţiei de desfăşurare a examenelor de bacalaureat

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor