Vlad Filat: Domeniul educaţiei şi al sănătăţii sunt o prioritate pentru Guvernul R. Moldova

Premierul moldovean Vlad Filat, arhivă (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
05.06.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). La întâlnire a mai participat Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi, consilierul Prim-ministrului Victor Lutenco şi Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova Jarno Habicht. Interlocutorii au discutat despre reformele pe care le implementează R.Moldova în domeniul sănătăţii, progresele înregistrate şi lacunele care există, dar şi acţiunile care urmează să fie implementate de ţara noastră în acest domeniu.

Premierul a mulţumit Zsuzsannei Jakab şi OMS pentru suportul constant acordat Republicii Moldova precizând că cooperarea cu OMS este foarte importantă pentru ţara noastră, deoarece contribuie direct la integrarea tot mai avansată în sistemul european şi cel mondial de sănătate.

"Provocările din acest domeniu sunt fără frontiere, respectiv şi acţiunile trebuie să fie la fel. Domeniul educaţiei şi al sănătăţii sunt o prioritate pentru Guvernul R. Moldova şi depunem toate eforturile pentru ca cetăţenii R. Moldova să beneficieze de servicii medicale de calitate şi să aibă acces la educaţie eficientă", a spus Prim-ministrul.

Vlad Filat a precizat că este informat despre problemele care există în domeniu, dar s-a arătat convins de capacităţile Ministrului Sănătăţii şi al ministerului de ramură de a face faţă. Premierul a menţionat că Guvernul are o viziune clară privind dezvoltarea domeniului sănătăţii şi are trasate acţiunile ce sunt necesare de făcut pentru ca cetăţenii R. Moldova să beneficieze de servicii medicale de calitate.

Zsuzsanna Jakab a spus că a vizitat R. Moldova cu mulţi ani în urmă, iar acum a rămas impresionată de schimbările ce au avut loc în ţara noastră, în special în ultimii trei ani. Ea a precizat că R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce priveşte creşterea speranţei de viaţă, diminuarea ratei mortalităţii infantile şi mortalităţii materne, nivelul de dezvoltare atins de programul naţional de imunizare.

„Dacă aceste reforme vor continua, peste câţiva ani R. Moldova va deveni un exemplu în acest domeniu, inclusiv şi pentru unele state din UE", a precizat ea.

Directorul Regional pentru Europa al OMS a spus că organizaţia pe care o reprezintă va continua să susţină R. Moldova pe calea dezvoltării şi apropierii de standardele europene.

„Cunoaştem visul Dvs. de a deveni membru a Uniunii Europene şi suntem gata să vă acordăm tot suportul nostru pentru ca ţara Dvs. să avanseze pe această cale. R. Moldova se îndreaptă în direcţia corectă şi în concordanţă cu normele europene", a menţionat Zsuzsanna Jakab.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre alegerile în cadrul structurilor subsidiare ale OMS care vor avea loc în luna septembrie, curent. Andrei Usatâi, a fost înaintat pentru una dintre funcţiile vacante în cadrul Comitetului Permanent al Biroului Regional pentru Europa al OMS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor