Conducerea de vârf a ţării la întâlnire cu judecătorii

Tatiana Chiriac
09.06.2012

alte articole

Tatiana Chiriac
09.06.2012

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, împreună cu Preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, şi Prim-ministrul Vlad Filat, au participat la Adunarea Generală a Judecătorilor care a avut loc la 8 iunie a.c. La eveniment au mai fost prezenţi magistraţi şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În cadrul Adunării, au fost discutate probleme importante ale sistemului judiciar din ţară, intensificarea colaborării dintre cele trei puteri în stat, implementarea reformelor în sistemul judecătoresc.

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii a menţionat că puterea judecătorească tinde spre asigurarea independenţei justiţiei şi a menţionat eforturile depuse pentru îmbunătăţirea calităţii actului justiţiei. În acelaşi timp, Nichifor Corochii a atenţionat că numărul mare de petiţii din partea cetăţenilor este catalizatorul stării proaste de lucruri din justiţie.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi a salutat faptul că pentru prima dată în istoria ţării participă in-corpore conducerea de vârf a ţării. Mihai Poalelungi a vorbit despre necesitatea creşterii gradului de încredere al cetăţenilor faţă de sistemul judecătoresc şi întreprinderea unui set de acţiuni în vederea responsabilizării judecătorilor.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a spus că este nevoie de adoptarea unor măsuri urgente de redresare a situaţiei din justiţie, în vederea asigurării independenţei justiţiei, combaterii corupţiei din sistem şi eficientizării actului de justiţie. Preşedintele a subliniat că cea mai gravă problema este calitatea coborâtă a actului de justiţie şi complicitatea justiţiei în atacurile raider, solicitând magistraţilor să nu fie aduse prejudicii bugetului statului.

Nicolae Timofti a reconfirmat poziţia sa referitoare la faptul că marea majoritate a judecătorilor acţionează conform legii, dau dovadă de responsabilitate şi competenţă, dar sunt şi magistraţi care pătează imaginea întregului corp judecătoresc, nu merită să facă parte din acest sistem. Anume în privinţa acestora vor fi luate măsuri dure, până la eliberarea din funcţie, cu consecinţele respective. Preşedintele a chemat magistraţii să îşi declare în mod onest averile şi proprietăţile deţinute.

Prim-ministrul Vlad Filat a apreciat participarea la adunare a conducătorilor celor mai importante instituţii în stat, fapt care va ajuta la rezolvarea unor probleme vitale a ţării noastre.

Premierul a făcut apel la intensificarea acţiunilor de reformă în beneficiul cetăţenilor şi reducerea cazurilor de prejudiciere a intereselor statului. Vlad Filat a menţionat că angajamentul guvernării este înlăturarea imixtiunii politicului în treburile justiţiei, însă a atenţionat că în acest domeniu se face simţită prezenţa interesele grupurilor mafiote, care aduc prejudicii grave statului.

Prim-ministrul a menţionat că greşelile judecătorilor trebuie penalizate, deoarece este inadmisibil ca resursele statului să fie utilizate în interese mafiote. „Sunt de formaţie jurist şi este inadmisibil ca actul de justiţie să fie substituit prin aşa numite încheieri judecătoreşti", a specificat Vlad Filat. Premierul a prezentat câteva cazuri în care instanţele de judecată au prejudiciat interesele statului, printre care confecţionarea paşapoartelor şi blocarea conturilor unor instituţii publice.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a menţionat că reforma justiţiei este o necesitate imperioasă şi că în acest sens va fi promovat un pachet de acţiuni.

Spicherul a propus Preşedintelui Timofti să preia conducerea Consiliului Naţional pentru Reforma Justiţiei şi a promis adoptarea în termeni restrânşi a Legii privind salarizarea judecătorilor.

Preşedintele Legislativului a mai accentuat că separarea puterilor în stat, independenţa şi profesionalismul sistemului judecătoresc este o voinţă comună şi ea trebuie realizată.

La rândul lor, judecătorii au abordat un şir de probleme ce ţin de remunerarea muncii, crearea condiţiilor normale de muncă, asigurarea cu spaţiu locativ. S-au referit şi asupra unor soluţii care ar conduce la sporirea calităţii actului de justiţie, a nivelului de credibilitate în societate, a imaginii corpului judecătoresc în ansamblu.

La final, Premierul a calificat întrevederea drept un început bun de conlucrare între puterile statului şi a amintit despre inacţiunile justiţiei moldoveneşti faţă de arestările ilegale, cazurile de tortură şi exproprierile ilegale care au avut loc în perioada guvernării comuniste, cazuri în care R. Moldova a fost condamnată la CEDO. A solicitat să fie aplicate sancţiuni pentru fiecare ilegalitate, iar sistemul judecătoresc să fie un exemplu privind funcţionarea statului de drept.

Toţi cei prezenţi au căzut de acord şi cu concluzia domnului Nicolae Timofti că întrevederea a fost necesară şi utilă şi că asemenea întrevederi vor mai avea loc pentru a face unele bilanţuri, a identifica împreună noi probleme şi căi de soluţionare a lor, astfel asigurând continuitatea reformelor prin colaborare, în interesul societăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor