Salvini doreşte ca Italia să fie “principalul” aliat al SUA în Europa

Secretarul de stat american Mike Pompeo (dr) alături de vicepremierul italian Matteo Salvini înaintea discuţiilor lor la Departamentul de Stat din Washington, DC, 17 iunie 2019
Secretarul de stat american Mike Pompeo (dr) alături de vicepremierul italian Matteo Salvini înaintea discuţiilor lor la Departamentul de Stat din Washington, DC, 17 iunie 2019 (Getty Images)

Vicepremierul italian Matteo Salvini a ţinut să sublinieze faptul că ţara sa este apropiată de administraţia preşedintelui american Donald Trump, în cadrul întâlnirilor ce au avut loc luni la Washington cu o serie de oficiali de rang înalt, printre care vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo, potrivit Deutsche Welle.

“Într-un moment în care instituţiile Uniunii Europene sunt fragile şi se schimbă în mod semnificativ, Italia doreşte să fie principalul, cel mai stabil, valid, credibil şi consecvent partener al Statelor Unite”, a scris Salvini pe pagina sa de Facebook despre vizita efectuată în SUA.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Pence a declarat că “alianţa transatlantică este mai puternică decât oricând!”

“Viziune comună”

În cadrul unei conferinţe de presă, Salvini a minimalizat campania sa împotriva refugiaţilor şi migranţilor şi, în schimb, a lăudat “viziunea comună” cu administraţia Trump în ceea ce priveşte “Iranul, Venezuela, Libia, şi situaţia din Orientul Mijlociu, dreptul la existenţă al Israelului” şi a “temerilor legate de aroganţa chinezilor faţă de Europa şi continentul african”.

Vicepremierul a criticat refuzul guvernului său de a se alătura SUA şi a-l recunoaşte pe Juan Guaido lider interimar al Venezuelei. Mişcarea Cinci Stele (M5S), celălalt partid populist aflat în coaliţia de guvernare împreună cu Liga lui Salvini, a refuzat să susţină recunoaşterea.

Vizita lui Salvini a fost neobişnuită deoarece o astfel de călătorie internaţională majoră ar fi fost întreprinsă în mod normal de premierul italian Giuseppe Conte sau ministrul de Externe, Enzo Milanesi.

Conte şi Milanesi, politicieni independenţi care au fost aleşi ca şi compromisuri între Liga şi M5S, de obicei cedează în faţa lui Salvini sau a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio, liderul M5S.

Însă Di Maio a rămas în urma lui Salvini de când Liga a ieşit înviingătoare în alegerile UE din luna mai şi sprijinul pentru M5S s-a diminuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe