Premierul italian ameninţă cu demisia dacă guvernanţii nu îşi rezolvă neînţelegerile

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat luni că va demisiona din funcţie dacă Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi partidul Liga nu vor începe să îşi asume responsabilitatea pentru guvernarea Italiei, potrivit Deutsche Welle.

“Cer ambelor forţe politice să decidă şi să îmi spună dacă încă mai doresc să onoreze obligaţiile guvernului”, a declarat acesta la o conferinţă de presă. Dacă nu, “pur şi simplu voi pune capăt mandatului meu”.

Conte a cerut un răspuns rapid, iar ministrul de Interne, Matteo Salvini, a declarat: “Dorim să continuăm, nu este timp de pierdut”.

Coaliţia are probleme

Mişcarea Cinci Stele şi Liga s-au duelat luni de zile pe o serie de probleme, variind de la politica migraţiei până la proiecte de infrastructură.

Neînţelegerile s-au intensificat după ce Liga a câştigat 34% dintre voturi în cadrul alegerilor europene de luna trecută, lucru care a generat speculaţii că Salvini şi Liga ar putea renunţa la partenerii de coaliţie.

În cazul în care guvernul Italiei s-ar prăbuşi, există speculaţii că Parlamentul ar putea fi dizolvat şi se vor organiza alegeri anticipate.

Totuşi, orice nou guvern va trebui să facă faţă preocupărilor tot mai mari ale UE pentru finanţele publice şi datoria în creştere a Italiei.

Italia s-ar putea confrunta cu proceduri disciplinare în această săptămână pentru încălcarea legilor bugetare ale blocului. Salvini a afirmat că aceste reguli sunt învechite şi dăunătoare pentru economia ţării sale. Însă Conte a declarat că Italia ar trebui să respecte regulile bugetare ale UE până când acestea vor fi modificate.