Premierul Chinei doreşte implicarea Guvernului Chicu în controversatul proiect „O centură, un Drum”

Statele Unite consideră iniţiativa „O centură, un Drum” doar un mijloc de extindere a influenţei chineze în străinătate şi de a împovăra ţările cu datorii nesustenabile şi netransparente.
Ion Chicu la intrevedere cu amabasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong
Ion Chicu la intrevedere cu amabasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong (gov.md)

Şeful Guvernului Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, i-a adresat un mesaj de felicitare lui Ion Chicu, cu ocazia numirii în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova remarcând „prietenia bună şi tradiţională între Moldova şi China, care, de la stabilirea relaţiilor diplomatice, cu 27 de ani în urmă, a cunoscut o dezvoltare constantă şi stabilă”.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Li Keqiang a apreciat colaborarea moldo-chineză din mai multe sfere, care ar fi „obţinut performanţe semnificative, iar schimburile culturale au devenit tot mai active”.

„Exprim dorinţa pentru stabilirea unei bune relaţii de conlucrare cu Dvs., pentru a depune eforturi împreună la dezvoltarea relaţiilor bilaterale din cadrul iniţiativei „O centură, un Drum”, a adăugat Premierul chinez în mesajul transmis prin intermediul ambasadorului Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong.

Megaproiectul "O centură, un drum", care nu este planificat să treacă prin R. Moldova, este un element major al politicii preşedintelui chinez Xi Jinping şi prevede refacerea vechiului Drum al Mătăsii, pentru a conecta China de Asia, Europa şi restul lumii, prin investiţii majore în infrastructură.

După unele estimări, proiectul ar fi în valoare de 1 trilion de dolari, cu o lungime totală de 12 mii km şi ar trebui să accelereze livrarea de mărfuri din China spre Europa, destinaţia finală fiind Marea Britanie.

Iniţiativa este însă controversată pentru multe state occidentale, în special pentru Statele Unite, care îl consideră doar un mijloc de extindere a influenţei chineze în străinătate şi de a împovăra ţările cu datorii nesustenabile şi netransparente.

Statele Unite au criticat în mod special decizia Italiei de a semna un memorandum de înţelegere pentru participarea la iniţiativă, fiind primul stat membru al G7 care a făcut acest lucru.

Conducătorul proiectului China-Europa Centrală şi de Est din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Reforme, Alexandru Stahurskii a notat anterior că iniţiativa „nu este doar un drum. În jurul său începe să se formeze o infrastructură care le permite chinezilor să se integreze în regiunile pe unde trece această cale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe