Hong Kong: Groază şi violenţe, poliţia asediază un campus al Universităţii Politehnice, studenţi izolaţi înăuntru, lipsiţi de ajutor medical [video]

Studenţi arestaţi după asediul UIniversităţii Politehnice din Hong Kong de către forţele de poliţie
Studenţi arestaţi după asediul UIniversităţii Politehnice din Hong Kong de către forţele de poliţie (Laurel Chor/Getty Images)

Forţele de poliţie din Hong Kong au asediat, duminică, campusul Universităţii Politehnice, la câteva zile după ce au forţat Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK) să închidă pentru un semestru, efectuând o operaţiune violentă de percheziţionare din uşă în uşă, care avea drept scop arestarea protestatarilor pro-democraţie.

Având în vedere modul în care a operat poliţia la CUHK, studenţii de la Universitatea Politehnică s-au pregătit pentru invazia poliţiei în campus cu cocktail-uri Molotov, utilizarea coordonată a umbrelelor pentru a se apăra împotriva gazelor lacrimogene şi, în cel puţin un atac, utilizarea unui arc şi a unei săgeţi.

Imaginile de la ciocnirile care au avut loc duminică în campus înfăţişau distrugeri pe scară largă, porţiuni incendiate şi arii întinse pline de recipiente de gaze lacrimogene. Poliţia a afirmat că arestează în mod violent studenţii, despre care se crede că au participat la atacuri împotriva poliţiştilor, atacându-i în grup şi lăsându-i răniţi şi sângerând pe jos.

Poliţia s-a întors în campus, luni dimineaţă devreme, pentru un asediu. Forţele guvernamentale au blocat toate căile de acces în campus pentru a împiedica plecarea studenţilor.

Studenţii şi părinţii au protestat şi au susţinut că autorităţile nu vor reuşi să restabilească ordinea nepermiţând participanţilor din campus să fugă de violenţe sau să se disperseze.

Potrivit publicaţiei Hong Kong Free Press (HKFP), poliţia a afirmat că operaţiunea era pentru „dispersare şi arestare”, lăsând neclar modul în care împiedicarea oricărui student care dorea să părăsească zona ar facilita „dispersarea”.

Liderul regimului marionetă din Hong Kong, Carrie Lam, i-a lăudat pe poliţişti, numindu-i „foarte curajoşi”, precum şi operaţiunea de asediu a campusului ce a avut loc luni.

Mass-media chineză de stat a susţinut operaţiunea poliţiei, afirmând că studenţii au „devenit complet isterici şi au acţionat ca teroriştii.”

Poliţia din Hong Kong se chinuie să suprime o mişcare de protest care a izbucnit în iunie 2019 ca răspuns la o lege care ar fi permis Chinei să extrădeze orice persoană din Hong Kong dacă este acuzată că a încălcat legi comuniste. În conformitate cu politica „O ţară, două sisteme”, China nu poate impune sistemul de justiţie comunist în oraş, dar a încercat să îl distrugă permiţând extrădarea suspecţilor în China pentru a fi deferiţi tribunalelor complet controlate de Partidul Comunist.

După aproape şase luni de proteste violente şi hotărâte, Lam a retras proiectul de extrădare, dar protestatarii continuă să ceară guvernului alte cinci concesii: eliberarea protestatarilor arestaţi în timpul adunărilor, încetarea etichetării adunărilor de protest drept „revolte”, o anchetă independentă asupra brutalităţii poliţiei şi alegerea directă a parlamentarilor pentru a preveni repetarea scenariului cu introducerea de legi privind extrădarea.

Radiodifuzorul oraşului, RTHK, a raportat că părinţii studenţilor asediaţi de poliţie în campus „au izbucnit în lacrimi şi implorau poliţiştii să permită studenţilor să iasă”, menţionând că, având în vedere haosul, era imposibil să se garanteze că toţi studenţii prinşi în interior sunt implicaţi în violenţe.

Unul dintre părinţi a spus că a protestat pentru libertatea fiului ei de 16 ani, subliniind faptul că mulţi dintre cei prinşi sunt minori.

Pe lângă părinţi, un grup de directori de liceu a organizat o conferinţă de presă în faţa Consiliului Legislativ din Hong Kong (clădirea Parlamentului) pentru a cere poliţiei să deschidă campusul Politehnicii şi să permită ieşirea studenţilor.

Un grup de aproximativ 100 de studenţi au încercat să fugă din campus luni, dar au fost întâmpinaţi de un baraj cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, care au cauzat numeroase incidente şi vătămări grave.

Luni dimineaţă, preşedintele PolyU a susţinut că poliţia a agreat un acord de „încetare a focului” pentru a permite studenţilor nevinovaţi să plece.

Imaginile şi videoclipurile de luni dimineaţă arătau poliţişti călcând peste elevi, zdrobindu-le feţele de pământ, aplicând tratamente dintre cele mai brutale.

Poliţia a confirmat duminică arestarea a 61 de medici în campus, tăindu-le celor asediaţi orice posibilitate de prim ajutor.

Potrivit preşedintelui sindicatului Politehnicii, Ken Woo, studenţii se tem că rămân fără alimente şi nu au acces la îngrijiri medicale, în pofida faptului că sunt atacaţi şi răniţi grav.

Reporteri sunt de asemenea prezenţi în campus, pentru a raporta ciocnirile.

RTHK a susţinut că poliţia a blocat reporterii duminică, iar cei care au lucrat în tura de dimineaţă erau încă blocaţi înăuntru.

Studenţii protestatari au rămas în campusul politehnicii o săptămână, încercând să apere campusul de atacuri de genul celui asupra CUHK, care a avut ca rezultat nu numai rănirea unor studenţi, ci şi a unor administratori ai instituţiei.

Protestatarii au răspuns invaziei campusului cu cocktail-uri Molotov, încercând să ţină poliţiştii în afara campusului. Cel puţin un student a fost înarmat cu un arc şi o săgeată, iar un ofiţer a fost internat după ce o săgeată i-a intrat în genunchi.

Într-un incident şocant surprins în video, studenţii au aruncat cocktail-uri Molotov într-un camion de poliţie, care a izbucnit în flăcări. Liderii protestului de pe social media au declarat că unele dintre camioane par să încerce să strivească studenţii, în stilul cunoscut al Pieţei Tiananmen, ceea ce a dus la tactici disperate de apărare din partea studenţilor.

Mass-media chineză a învinovăţit protestatarii pentru brutalitatea de care a dat dovadă poliţia duminică şi luni.

„Analiştii consideră că protestatarii au devenit complet isterici şi acţionează ca terorişti, atacând poliţia cu arme letale, vizând rezidenţi nevinovaţi şi transformând campusurile în câmpuri de luptă”, a raportat luni Global Times, o publicaţie a guvernului comunist, acuzând protestatarii că au făcut produse chimice cu materiale de laborator furate de la orele de ştiinţă. Publicaţia nu a furnizat dovezi pentru această acuzaţie.