Dragoş Tudorache: UE ar putea sancţiona dur noul Guvern de la Chişinău, dacă angajamentele asumate nu vor fi respectate

În actualul context politic, perspectivele europene ale R. Moldova sunt foarte sumbre, întrucât faptul că guvernul Sandu a căzut pe subiectul ce ţine de statul de drept nu transmite un mesaj bun la Bruxelles, afirmă analistul Paul Ivan.
Ioan Dragos Tudorache
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Europeană ar putea sancţiona dur noul Guvern de la Chişinău, dacă acesta nu-şi va respecta angajamentele asumate în relaţia R. Moldova–UE, atenţionează europarlamentarul Dragoş Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru Moldova.

Acesta menţionează că una dintre aceste măsuri, ar putea fi sistarea asistenţei bugetare oferite de UE în procesul de implementare a reformelor. „Eu sper să nu ajungem acolo, la sistarea asistenţei bugetare.”

„UE nu va acorda mult timp noului Guvern. Poţi să păcăleşti din vorbe câteva zile, luni, după aia vine punerea în aplicare a unor legi. În momentul în care livrarea nu coincide cu ce s-a promis, cu angajamentele politice făcute, se iau măsuri”, a declarat eurodeputatul citat de nordnews.md.

În context, şi analistul principal de la European Policy Centre de la Bruxelles, Paul Ivan, susţine că, în actualul context politic, perspectivele europene ale Republicii Moldova sunt foarte sumbre.

„În ultimele 5-6 luni, lucrurile s-au deblocat, relaţia s-a îmbunătăţit foarte mult, au fost deblocate finanţările. Faptul că guvernul Sandu a căzut după cinci luni de guvernare pe subiect ce ţine de statul de drept, justiţie, numirea unui procuror general, nu transmite un mesaj foarte încurajator la Bruxelles.

Şansele de aderare ale R. Moldova la UE sunt din ce în ce mai scăzute. Republica Moldova nu are nicio perspectivă de aderare. Ea nu poate să înceapă negocierile de aderare nici peste cinci ani”, conchide Paul Ivan.

Dragoş Tudorache afirma anterior că Guvernul Chicu trebuie să confirme parcursul proeuropean al R. Moldova şi să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe