Poluarea deliberată a apelor subterane îi şochează pe blogerii chinezi

O captură de ecran a subiectului de pe Weibo, despre poluarea apei, în care 2,9 milioane de utilizatori Weibo au răspuns cu informaţii privind zonele lor locale. Jurnalistul Deng Fei a raportat ulterior despre modul în care industriile din provincia Shandong poluează apele subterane, aruncând subteran deşeurile toxice.
O captură de ecran a subiectului de pe Weibo, despre poluarea apei, în care 2,9 milioane de utilizatori Weibo au răspuns cu informaţii privind zonele lor locale. Jurnalistul Deng Fei a raportat ulterior despre modul în care industriile din provincia Shandong poluează apele subterane, aruncând subteran deşeurile toxice. (Epoch Times)

Bine-cunoscutul jurnalist Deng Fei a alarmat recent publicul prin raportarea pe Weibo (un serviciu popular asemănător Twitter în China) a modului în care apa poluată este pompată subteran în oraşul Weifang, în provincia din estul Chinei, Shandong.

Multe dintre întreprinderile industriale ale oraşului (cum ar fi uzinele chimice şi fabricile de hârtie) s-au sustras de la controalele oficiale, utilizând pompele de înaltă presiune pentru evacuarea apei contaminate cu substanţe toxice.

Deng şi-a început investigaţia independentă privind poluarea apei după ce le-a cerut, la 12 februarie, celor 2,5 milioane de fani ai săi de pe Weibo să posteze poze cu râurile lor locale.

Până la 17 februarie, peste 2,9 milioane de blogeri au raportat, prin intermediul postărilor pe Weibo, problemele poluării apelor din reşedinţele lor.

Potrivit lui Deng, practica de pompare subterană a apei poluate se desfăşoară în secret de mulţi ani în provinciile Hebei şi Shandong.

Directorul site-ului Oraşul Ceai din China (www.ntea.cn), Jiang Rongsheng, a scris pe contul său Weibo că acum 20 de ani, atunci când se ocupa de consultanţă în afacerile de investiţii, numeroşi oficiali cu care s-a întâlnit au precizat că vor "îngropa" în "subteran" deşeurile din industriile de vopseluri şi textile. Acesta a fost ceva de neuitat pentru el, a comentat acesta.

Blogul lui Deng a atras atenţia mass-mediei chineze din cauza creşterii în popularitate. Forumurile online au devenit câmpuri de luptă între cei care raportează adevărul şi cei care-l cenzurează, blogerii ripostând continuu pe blog-ul lui Deng imediat după ce le ştergeau autorităţile.

Avocatul Gan Yuanchun din oraşul Changsha, provincia Hunan, a scris într-un post pe Weibo, la 16 februarie, că "Deng şi Feng Yongfeng, care pretind că sunt fondatorii Universităţii Natura, au subliniat că oficialii din Shandong au făcut lobby în Beijing pentru a preveni raportarea mass-mediei privind poluarea. Un documentar CCTV a fost oprit şi reporterii de la Weifang sunt sub arest la domiciliu".

Deşi contul Weibo al lui Gan a fost şters repede, blogerii l-au repostat peste tot pe Internet folosind capturi de ecran de pe blogul său.

O scrisoare din data de 16 februarie, care ar fi fost scrisă de Biroul de Protecţie a Mediului către unele întreprinderi din Weifang prin care le atenţiona că CCTV planifica o anchetă secretă, a circulat pe Weibo.

Cu toate acestea, şeful Monitorizării Mediului din Weifang, Xie Zhenxi, a negat faptul că Biroul ar fi trimis vreodată o astfel de notificare. Potrivit unui raport de ştiri de pe Sina din ziua următoare, Xie a declarat că "nu poate spune mult şi că nu este clar" cu privire la scrisoarea care a apărut pe Weibo.

În timp ce oficialii încearcă să controleze informaţiile despre poluare prin ştergerea postărilor de pe Weibo şi prin oprirea rapoartelor mass-media, unii membri ai publicului care au reuşit să urmărească controversa sunt destul de supăraţi.

"Aceste acţiuni sunt oribile. Dacă acestea se dovedesc a fi adevărate, nu ar trebui, de asemenea, să folosim pompe de înaltă presiune pentru a-i pompa în subteran şi pe oficiali şi lideri?", a comentat pe contul său Weibo un cercetător juridic pe nume Xu Xin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al regimului chinez Xinhua, o treime din aprovizionarea cu apă a Chinei provine din subteran. Rapoartele de anchetă din 118 oraşe, din ultimii doi - şapte ani, arată că apă extrem de poluată curge în 64% din oraşe şi o apă uşor poluată în 33% din oraşe. Doar 3% din oraşe au apă curată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe