O londoneză îşi face griji pentru tatăl său care se află într-un "lagăr al morţii" din China

Zonghai Yu, tatăl lui Amy Yu, este încarcerat în închisoarea Mudanjiang, poreclit "lagărul de concentrare al morţii". El a fost închis cu peste un deceniu în urmă pentru convingerile sale spirituale şi a suferit diverse forme de tortură.
Zonghai Yu, tatăl lui Amy Yu, este încarcerat în închisoarea Mudanjiang, poreclit "lagărul de concentrare al morţii". El a fost închis cu peste un deceniu în urmă pentru convingerile sale spirituale şi a suferit diverse forme de tortură. (Amy Yu)

Amy Yu nu mai auzise de faimoasa "bancă a tigrului" până să fi vizitat centrul de detenţie unde era ţinut tatăl ei.

Având doar 15 ani în acel moment, ea a întrebat-o pe mama ei ce era banca aceea mare şi cu un aspect ciudat.

"Ea mi-a spus că era o "bancă a tigrului", folosită pentru torturarea oamenilor", îşi aminteşte Amy. "Existau acolo, de asemenea, diverse unelte de fier care atârnau pe perete. Unele erau ascuţite, iar altele aveau cârlige în partea de sus. Ele erau instrumente de tortură, mi s-a spus ulterior."

Doisprezece ani mai târziu, Amy, care are acum 26 de ani, este foarte familiarizată cu modul în care autorităţile chineze îi tratează pe cei care nu sunt văzuţi cu ochi buni.

Tatăl ei, care a petrecut peste un deceniu într-o închisoare din provincia Heilongjiang din China, este infirm din cauza unui picior rupt, este pe jumătate orb, are stări de ameţeală şi şi-a pierdut majoritatea dinţilor. Mâinile lui, singura parte a corpului său care este expusă ochilor vizitatorilor, sunt pline de cicatrici, spune Amy.

Abia acum, când locuieşte în Londra, Amy simte că are şansa de a începe o campanie pentru eliberarea tatălui ei.

Dar în timpul campaniei Amy nu poate apela la mama ei pentru suport sau răspunsuri, pentru că şi ea a fost închisă şi persecutată crunt în ultimii nouă ani.

Amy, absolventă de design vestimentar la Şcoala de Artă Cambridge, acum fiind rezident în Edmonton, susţine că motivul pentru care familia ei a fost persecutată sunt convingerilor lor spirituale.

Părinţii ei practică Falun Gong - cunoscut şi sub numele de Falun Dafa - o practică spirituală chineză ce este persecutată de Partidul Comunist Chinez din anul 1999.

În momentul de faţă, Amy este foarte îngrijorată de starea de sănătate a tatălui ei. "Mi-e teamă ca nu va rezista până se întoarce acasă", spune Amy, după ce a descris cum l-a văzut pe tatăl ei ultima dată :"Era foarte obosit. El este de fapt o persoană foarte puternică, dar nu l-am văzut niciodată să arate aşa. Mă tem că şi-a pierdut orice speranţă."

"Familia mea a fost persecutată. Când părinţii mei se aflau în detenţie, poliţia mă hărţuia şi ne lua lucrurile din casă. Pe parcursul acestor ani am cunoscut din plin partea întunecată a Chinei."

Amz a primit sprijinul deputatului Frank Dobson, care a scris Ministerului de Externe despre calvarul tatălui ei. Răspunsul Ministerului de Externe a fost să reitereze faptul că discută în mod regulat problemele legate de drepturile omului cu autorităţile chineze, în cadrul întâlnirilor Dialogul privind drepturile omului.

Amy susţine că, de asemenea, consilierul local, Bambos Charalambous a sprijinit-o foarte mult şi astfel a reuşit să primescă unele veşti din China. Ea spune că trebuie să facă mai multă informare pentru ca situaţia tatălui ei să fie cunoscută.

Tatăl ei, Zonghai Yu, a fost pictor la Biblioteca Municipală Mudanjiang. El a fost condamnat în 2001 fără un proces echitabil şi fără o reprezentare juridică la 15 ani în închisoarea Mudanjiang, după ce a fost prins agăţând bannere pe care scria: "Falun Dafa este bună!".

Închisoarea Mudanjiang este poreclită "lagărul morţii", în conformitate cu Minghui.org, un site care a documentat persecuţia împotriva Falun Gong din 1999.

Potrivit site-ului, deţinuţii lucrează în fiecare zi timp de 11 ore, făcând beţişoare.

Un raport de pe Minghui.net susţine: "Beţişoarele "igienice" produse de închisoarea Mudanjiang nu sunt distribuite numai în oraş, dar sunt exportate şi în Japonia. Aceste produse sunt contaminate cu diverşi viruşi şi bacterii. Prizonierii de multe ori nu se spală pe faţă timp de 10 - 20 de zile."

Odată, un prizonier a trimis o notă mică împreună cu beţişoarele, dezvăluind adevărul despre felul în care se produc beţişoarele şi condiţiile insalubre.

"Atunci când examinatorul a descoperit nota şi a aflat cine a trimis-o, gardienii au bătut prizonierul cu bastoane electrice şi bâte de lemn, lăsându-l mai mult mort decât viu", susţine raportul. "El a fost dus la spital şi nu i s-a permis administrarea de tratament. Câteva zile mai târziu a murit."

Minghui.org estimează că circa 100 practicanţi Falun Gong sunt închişi în acea închisoare. Se ştie că treisprezece au murit acolo din 1999.

Mă tem că şi-a pierdut orice speranţă

Potrivit Faluninfo.net, peste 3.000 de decese ale practicanţilor Falun Gong au fost documentate din 1999 şi peste 63.000 de relatări despre tortură. Dar site-ul subliniază că acestea sunt doar cazurile pe care a reuşit să le documenteze în ciuda unei blocade de informaţii extrem de eficiente şi estimează că numărul real de decese ale practicanţilor Falun Gong este de zeci de mii.

Amy se teme că tatăl ei s-ar putea să nu mai supravieţuiască până la sfârşitul pedepsei sale, termenul fiind în 2016.

Domnul Yu a fost odată un individ puternic şi sănătos. Amy spune că sănătatea şi vigoarea lui se datorau practicării zilnice a exerciţiilor Falun Gong, despre care el a susţinut că l-ar fi vindecat de o problemă gravă la şold.

Ultima dată când Amy a încercat să-l viziteze în 2010, autorităţile au împiedicat-o să-l vadă timp de câteva luni.

"Când l-am vizitat, piciorul îi fusese rupt. Tatăl meu mi-a spus că a fost bătut cu cruzime peste piept cu bastoane electrice, iar acum respiră foarte greu. În trecut, el avea o inimă foarte sănătoasă, dar acum are o probleme grave cu inima. Capul i-a fost lovit cu un obiect greu, iar acum ameţeşte de multe ori."

Aproape toţi dinţii i-au fost rupţi de bătăi sistematice. În 2006 i-a fost deteriorat canalul lacrimal, dar nu a fost niciodată tratat, lăsându-l pe jumătate orb din cauza umflăturilor.

Mama lui Amy, Wang Meihong, era inginer senior la un institut geologic. Ea a fost condamnată pe 25 octombrie 2003 la 11 ani de închisoare pentru că a împărţit pliante şi CD-uri pentru a sensibiliza lumea cu privire la persecuţii cruntă a practicanţilor Falun Gong din China.

Amy încă îşi aminteşte noaptea când a fost luată mama ei. "Poliţia ne-a dus pe mama mea şi pe mine la secţia de poliţie. Când am ajuns acolo, poliţia s-a certat cu mama mea, susţinând că era un practicant Falun Gong.

"Apoi au arătat înspre mine şi au spus: "părinţii acestei fete sunt ambii practicanţii Falun Gong, atunci ea trebuie să fie rea"."

Ei au aruncat pe podea o fotografie cu imaginea lui Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong, şi i-au cerut lui Amy să calce pe ea.

"Ei au văzut că am ezitat şi au strigat la mine: "Şi ea este un practicant Falun Gong, închideţi-o!" M-am speriat, iar mama mea m-a împins pe uşă afară şi a zis:" E doar un copil, daţi-i drumul". Ea mi-a spus: "Du-te înapoi acasă baobao [copilule] – fugi!"

"Am fugit plângând. Nu ştiam unde să merg - casa era goală pentru că pe tatăl meu îl arestaseră deja. Am sunat-o pe prietena mea cea mai bună şi am rugat-o să mă lase să rămân peste noapte cu ea."

Dar Amy se va concentra acum în special pe situaţia tatălui ei, din cauza stării sale grave de sănătate şi a condiţiilor în care trăieşte, explică ea.

"În ciuda sănătăţii sale precare, este obligat să muncească în închisoare ca un sclav. Membrii familiei noastre au solicitat o examinare completă a sănătăţii sale şi să urmeze tratament medical în afara închisorii. Administraţia penitenciarului a fost de acord verbal. Dar acest lucru încă nu s-a întâmplat şi au trecut trei ani deja.

"Acum trei luni, din cauza stării sale foarte grave de sănătate, instanţa a dorit să-l elibereze pe tatăl meu, cu condiţia ca el să renunţe la Falun Gong." Tatăl ei a refuzat, aşa că trebuie să îşi termine sentinţa de 15 ani de închisoare.