Cenzurarea Internetului - o industrie profitabilă în China


Oamenii din Beijing îşi folosesc laptopurile la o cafenea din Beijing, noiembrie, 2012. Cenzura postărilor de pe Internet a devenit o afacere de succes în China.
Oamenii din Beijing îşi folosesc laptopurile la o cafenea din Beijing, noiembrie, 2012. Cenzura postărilor de pe Internet a devenit o afacere de succes în China. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)

Dacă găseşti mesajul "această pagină nu poate fi afişată" în timpul navigării pe Internet este o experienţă obişnuită pentru internauţii chinezi şi este adesea un semn că acel conţinut a fost eliminat de cenzorii Internetului. Practica este cunoscută sub numele de "ştergerea postărilor", iar o relatare recentă a unei surse din interior ne-a indicat cum a explodat această industrie.

Ca majoritatea lucrurilor din China, practica dubioasă de ştergere a postărilor aduce beneficii oamenilor de afaceri şi oficialităţilor, potrivit unei relatări din Săptămânalul Secolul cu sediul în Beijing în ziua 18 de februarie. Această zonă întunecată este controlată de companiile de relaţii publice, managerii de site-uri web şi oficialii de partid însărcinaţi cu monitorizarea Internetului.

De asemenea cunoscute sub numele de "companii de relaţii publice (în cazul defăimărilor pe Internet)," firmele care şterg postările servesc intereselor întreprinderilor private şi oficialilor. O astfel de companie, Beijing Qihang - Relaţii publice pe Internet, explică pe site-ul său că anumite postări online trebuie şterse, deoarece "mai multe întreprinderi bine-cunoscute cheltuiesc sume mari de bani pe crearea imaginile lor corporative. Dacă nu se iau măsuri pentru a elimina articolele negative, ele s-ar putea confrunta cu o criză majoră de imagine."

Beijing Qihang poate elimina orice articol online care poate fi găsit cu ajutorul Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, şi poate înlătura chiar şi imaginile cu diverse pagini web ofensatoare stocate pe serverele Baidu.

Ştergerea unui articol costă până la zeci de mii de yuani, iar blocarea unui termen de căutare poate costa până la 1 milion de yuani (160 000 de dolari), în conformitate cu Săptămânalul Secolul.

Cu toate acestea, din moment ce mulţi internauţi anonimi folosesc acum Internetul ca o platformă pentru a raporta actele de corupţie, oficialii chinezi au devenit principalii clienţi pentru aceste companii de cenzură.

Compania de 'curăţare' a web-ului Yage Time Advertising Ltd. a declarat într-un raport că 60 la sută din veniturile sale au provenit de la oficiali din oraşe mici şi mijlocii, dintre care majoritatea au fost şefi de poliţie şi guvernatori de judeţ.

Gu Tengda, fondatorul Yage Time, a spus angajaţilor săi în timpul unei întâlniri: "Fiecare dintre contractele voastre ar trebui să valoreze cel puţin 500.000 de yuani (80.000 de dolari)." Un fost manager de rang înalt a dezvăluit că societatea a înregistrat un profit de 50 milioane de yuani (8 milioane de dolari) în 2011.

Domnul Zhang, angajat la o firmă din aceeaşi industrie, 306 Internet Brand Consulting, a declarat într-un interviu cu The Chinese International Business Times că societatea furnizează servicii pe termen lung pentru clienţii săi. "Preţurile depind de dificultatea acţiunii. Nu este greu să ştergem articole de pe majoritatea site-urilor de ştiri, dar ştergerea unor ştiri sau a unor postări de pe site-urile financiare de ştiri şi forumuri costă adesea mai mult. Oferim şi servicii de modificare a ştirii originale şi de publicare de informaţii pozitive despre clienţii noştri", a spus Zhang.

Potrivit lui Zhang, afacerea de ştergere a postărilor a început să se extindă în anul 2007 şi a atins apogeul în 2010, dar apoi a încetinit. "Această industrie este încă profitabilă. Ea este într-adevăr competitivă în oraşele mari, cum ar fi Beijing, Shanghai, Shenzhen şi Guangzhou. Cu toate acestea, piaţa este bună şi în oraşele mici şi mijlocii. "