Poliţia din Hong Kong mai face o percheziţie în biroul proprietarului publicaţiei Apple Daily

Magnatul de presă Jimmy Lai din Hong Kong, 3 decembrie 2014
Magnatul de presă Jimmy Lai din Hong Kong, 3 decembrie 2014 (Johannes Eisele/AFP/Getty Images)

Poliţia din Hong Kong a percheziţionat biroul privat al magnatului media Jimmy Lai, potrivit unui director al publicaţiei Apple Daily, deţinută de Lai.

Jimmy Lai este unul dintre puţinii proprietari de ziare ce nu a cedat presiunii Partidului Comunist Chinez, care este în plin proces de extindere a controlului asupra oraşului Hong Kong.

Mark Simon, director la Next Digital şi Apple Daily, a declarat pentru Hong Kong Free Press că 14 poliţişti au dat buzna în biroul privat al lui Lai din Kowloon Millennium City joi dimineaţă, după ce au prezentat un mandat de percheziţie. Raidul a fost legat de ancheta poliţiei asupra companiilor private ale lui Lai.

Simon, care se află în Taiwan, a anunţat pe Twitter că a cerut poliţiei prin telefon să aştepte până la sosirea avocatului companiei. „Nu au făcut-o, au luat acte şi au plecat înainte de sosirea avocatului nostru”, a afirmat acesta. "Fără contacte, fără nume de poliţişti furnizate".

Lai, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat pe 10 august „sub suspiciunea de colaborare cu forţe sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională a [Chinei], conspiraţie în vederea fraudei şi alte infracţiuni”.

Legea invocată de regimul marionetă de la Hong Kong în cazul lui Jimmy Lai este impusă anul acesta de Partidul Comunist Chinez, în mod oficial pentru a reglementa securitatea oraşului Hong Kong. Însă extrem de numeroşi critici subliniază că are scopul de a reduce la tăcere activismul anti-comunist din centrul financiar al Asiei de Sud-Est, stipulând pedepse mari - până la închisoarea pe viaţă - pentru delicte definite extrem de vag.

În urma arestării lui Jimmy Lai, aproximativ 200 de poliţişti au percheziţionat redacţia Apple Daily în aceeaşi zi.

Next Digital este o companie de investiţii fondată de Lai, care se concentrează în principal pe afaceri editoriale. Aceasta publică Apple Daily, un tabloid cunoscut pentru desele critici la adresa Partidului Comunist şi a actualului guvern marionetă din Hong Kong din ultimul an, când oraşul a fost zguduit de un val de proteste masive împotriva Chinei comuniste.

Simon a declarat joi pentru publicaţia HKFP că se ştie „public” că Lai folosea fonduri ale afacerilor sale private pentru a menţine Apple Daily pe linia de plutire, şi că operaţiunile comerciale ale companiei nu se află la biroul din Kowloon.

El a declarat pe Twitter, joi, că scopul raidului a fost politic, regimul Carrie Lam din Hong Kong „încercând să transforme disputele civile în dosare penale” şi „să oprească banii pe care Jimmy Lai îi foloseşte pentru a sprijini Apple Daily”.

„Apropo, acest birou are 85 de metri pătraţi. Deci, la 14 poliţişti care au participat la percheziţie, ar reveni 1 poliţist la 5 metri pătraţi", a menţionat el. Simon este căutat şi de poliţia din Hong Kong.

The Epoch Times a contactat poliţia din Hong Kong pentru a comenta situaţia.