Hong Kong: Partidul percheziţionează sediul publicaţiei Apple Daily. Jimmy Lai, patronul ziarului, arestat

China pune piciorul pe gâtul presei libere în Hong Kong.
Poliţia din Hong Kong încercuieşte sediul publicaţiei Apple Daily după arestarea magnatului Jimmy Lai - 10 august 2020
Poliţia din Hong Kong încercuieşte sediul publicaţiei Apple Daily după arestarea magnatului Jimmy Lai - 10 august 2020 (Song Bilong/The Epoch Times)

Cel puţin 100 de poliţişti au dat buzna în sala de ştiri a redacţiei Apple Daily, o publicaţie din Hong Kong cunoscută pentru criticile aduse la adresa Partidului Comunist Chinez şi guvernului-marionetă din Hong Kong.

Proprietarul Apple Daily este magnatul presei Jimmy Lai, un suporter al democraţiei din Hong Kong, care a fost şi el arestat înaintea raidului poliţiei.

Apple Daily a difuzat în direct compania de poliţişti care se îndreptau spre sediul Apple Daily din sud-estul oraşului. Streamul live a arătat cum ofiţerii de poliţie percheziţionau dosarele aflate pe birouri, cum aliniau membrii redacţiei pentru identificare şi răsturnau totul în sala de ştiri.

Videoclipul live al Apple a dezvăluit şi un Jimmy Lai încătuşat care a fost plimbat prin birou de poliţişti după ce a fost arestat la domiciliul său.

Lai a fost reţinut pentru suspiciunea de coluziune cu o ţară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională a Chinei, potrivit unei declaraţii publicate de forţa de poliţie din Hong Kong.

Articolele de lege pe care le-ar fi încălcat Lai sunt cuprinse în aşa-zisa lege de "securitate naţională", impusă de Congresul Naţional al Poporului - un organism de paie controlat de Partidul Comunist Chinez - fără consultarea parlamentului oraşului Hong Kong. Legea, criticată de vasta majoritate a analiştilor independenţi, este menită suprimării mişcării dizidente anti-comuniste din Hong Kong, care a luat o amploare deosebită după protestele de şase luni care au avut loc în 2019.

Cel puţin 18 autoutilitare de poliţie au fost prezente la intrarea în sediul Apple Daily în timpul percheziţiei, potrivit RTHK, radiodifuzorul public din Hong Kong.

"Poliţia a intrat şi a percheziţionat un imobil din strada Tseung Kwan O, având un mandat emis de un magistrat pentru infracţiuni legate de securitatea naţională", a anunţat o declaraţie a poliţiei pe Facebook.

Nu este clar exact ce acţiuni au determinat poliţia să efectueze un raid în sala de ştiri Apple Daily sau să-l acuze pe proprietarul publicaţiei pentru coluziune cu forţele externe.

Acţiunea poliţiei ameninţă presa liberă din Hong Kong

Potrivit materialelor din presă, poliţia din Hong Kong a blocat reporterii din teren să transmită de la faţa locului acţiunea poliţiei.

Într-un videoclip surprins de radiodifuzorul local RTHK, un reprezentant al poliţiei a explicat că permit să intre în spaţiu numai reporterilor din mass-media „care nu au împiedicat operaţiunile poliţiei în trecut”.

Publicaţiile interzise au inclus Reuters, AFP, Associated Press (AP), NowTV, Initium Media, Stand News şi Inmediahk, potrivit rapoartelor jurnaliştilor de la organizaţiile media respective.

În acest timp, Li Kwai-wah, lider al nou înfiinţatului Departament al Securităţii Naţionale, a informat media despre arestarea lui Jimmy Lai şi percheziţionarea sediului Apple Daily. Presa căreia i s-a interzis accesul nu a putut raporta în mod direct comentariile sale. Unii reporteri cărora li s-a permis transmiterea conferinţei de presă au fost împiedicaţi să pună întrebări.

În declaraţia sa, Li a spus că poliţia se va abţine să caute materiale legate de ştiri în sediul Apple Daily. Dar afirmaţia sa era în contradicţie cu transmisia live a Apple Daily, în care poliţiştii au fost văzuţi percheziţionând birourile reporterilor în sala de ştiri.

Poliţia nu a răspuns încă la solicitarea de comentarii a The Epoch Times.

Evenimentele de luni au stârnit îngrijorări masive cu privire la evoluţia libertăţii presei din Hong Kong.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong, Chris Yeung, a declarat că percheziţia poliţiei a fost „oribilă” emiţând un comunicat de la locul incidentului prin care i-a invitat pe jurnaliştii oraşului să se pregătească pentru cele mai rele evoluţii.

„Cred că undeva în ţările din lumea a treia am putea aştepta o asemenea suprimare a libertăţii presei. Nu mă aşteptam la asta în Hong Kong, a spus el.

Scandal internaţional

Întrebat despre arestarea lui Jimmy Lai, premierul Taiwanului, Su Tseng-chang, a declarat reporterilor: „China nu ar trebui să trateze Hong Kong în acest fel. Încurajăm în continuare guvernul chinez să îşi păstreze promisiunea şi să respecte democraţia şi libertatea din Hong Kong".

Raidul şi arestarea lui Jimmy Lai urmează după mai multe luni de tensiuni şi avertismente internaţionale, după ce Partidul Comunist Chinez a adoptat o lege de aşa-zisă "securitate naţională" aplicabilă fostei colonii britanice.

Criticii sunt îngrijoraţi de faptul că legile impuse unilateral de Partid, fără consultări publice sau proces democratic, restrâng libertăţile din Hong Kong după un an de proteste tumultuoase provocate de nemulţumiri împotriva regimului comunist de la Beijing.

La 30 iulie, guvernul a descalificat peste 20 de candidaţi pro-democraţie în alegeri. O zi mai târziu, directorul executiv al oraşului, Carrie Lam, a amânat viitoarele alegeri legislative pentru un an, invocând îngrijorări legate de pandemia virusului Wuhan.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite „nu vor sta cu mâinile în sân în timp ce China înghite oraşul Hong Kong”.

Duminică, Statele Unite s-au alăturat Australiei, Canadei, Noii Zeelande şi Regatului Unit într-o declaraţie comună care condamnă manipularea de către guvernul Hong Kong a alegerilor locale. Declaraţia a cerut autorităţilor din Hong Kong să revină asupra descalificării candidaţilor şi să organizeze alegerile cât mai curând posibil.

„Ne exprimăm îngrijorarea profundă pentru impunerea de către Beijing a noii legi de securitate naţională, care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale din Hong Kong”, se arată în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe