Poliţia din Hong Kong arestează patru membri ai Epoch Times

Tineri protestatari din Hong Kong manifestând împotriva Partidului Comunist Chinez pe 1 iulie 2020, la cea de-a 23-a comemorare a preluării oraşului de către China comunistă
Tineri protestatari din Hong Kong manifestând împotriva Partidului Comunist Chinez pe 1 iulie 2020, la cea de-a 23-a comemorare a preluării oraşului de către China comunistă (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Ediţia din Hong Kong a publicaţiei Epoch Times a condamnat cu tărie arestările făcute la întâmplare de către poliţia oraşului la protestele care au avut loc la 1 iulie, pe fondul punerii în aplicare a unei noi legi de aşa-zisă "securitate naţională".

La 1 iulie, în timp ce mii de protestatari au ieşit pe străzi pentru a se opune noii legi, sfidând interdicţia poliţiei, patru angajaţi ai Epoch Times s-au numărat printre cei arestaţi. Biroul local Epoch Times a cerut eliberarea necondiţionată a tuturor celor patru membri ai personalului său.

Cei patru, Chen Xiaojuan, Zhang Yan, Qiu Xiuzhu şi Wang Jinxiang au fost eliberaţi pe cauţiune după ce au plătit 500 HKD (aproximativ 64 USD).

Aceştia distribuiau materiale promoţionale şi ediţii Epoch Times în apropierea parcului Victoria, în cartierul Causeway Bay, miercuri după-amiază, în timp ce protestatarii se adunau pentru protest. Cei patru au fost arestaţi între 2:30 şi 16:30 ora locală şi au fost reţinuţi peste noapte în staţia de poliţie North Point.

Poliţia i-a eliberat pe cauţiune la diferite ore, joi. Telefoanele lor au fost confiscate.

Poliţia a efectuat o percheziţie corporală. Celor patru li s-a ordonat să-şi scoată hainele şi să se îmbrace în uniforme înmânate de poliţie. Poliţia le-a păstrat hainele pentru o presupusă dovadă în cazul anchetei care va urma.

Deşi poliţiştii au returnat ziarele Epoch Times pe care cei patru le aveau asupra lor, au păstrat afişe şi alte materiale promoţionale, spunând că acestea vor fi reţinute ca dovadă a unor fapte presupus ilegale. Doi dintre angajaţi, Chen şi Jin, au făcut fotografii cu afişele aşezate lângă ei. Toţi patru urmează să raporteze la secţia de poliţie pe 4 august.

Aşa-zisa lege a "securităţii naţionale" a intrat în vigoare la sfârşitul zilei de 30 iunie, după ce a fost votată unanim de către Congresul Naţional al Poporului, o adunare anuală pur formală a Partidului Comunist. Legea incriminează orice fapte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine, cu pedepse maxime de închisoare pe viaţă.

Poliţia a operat arestări în masă pe tot parcursul zilei de miercuri şi a declarat că a închis aproximativ 370 de persoane care protestau ilegal. 10 dintre ele au fost arestate sub suspiciunea încălcării noii legi a "securităţii naţionale".

Legea este extrem de controversată atât în Hong Kong, cât şi în comunitatea occidentală, pentru că defineşte foarte vag faptele pe care le incriminează, putând fi folosită la arestarea dizidenţei. În plus, ea permite agenţiilor de Securitate a Statului - poliţia politică a regimului comunist chinez - să opereze pe teritoriul oraşului Hong Kong, fără o minimă supraveghere din partea autorităţilor locale, subminând definitiv sistemul de justiţie al oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe