China anunţă restricţii de viză pentru americani în Hong Kong

Război urban anti comunism în Hong Kong
Război urban anti comunism în Hong Kong (Sam Lee/United Social Press)

În cea mai recentă escaladare a relaţiilor diplomatice dintre China şi SUA, regimul comunist chinez a anunţat luni că va impune restricţii de viză oficialilor guvernamentali americani care se „comportă necuviincios” în legătură cu problemele din Hong Kong, potrivit South China Morning Post.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez, Zhao Lijian, a cerut Washingtonului să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale oraşului Hong Kong şi a avertizat că Beijingul va aplica unele contramăsuri puternice dacă SUA "continuă să interfereze".

SUA, prin preşedintele Donald Trump, a anunţat că va ridica statutul special al oraşului, care permite regimului chinez să beneficieze de excepţii la taxe pentru produsele din Hong Kong. Statutul special era condiţionat de respectarea, de către China comunistă, a libertăţilor şi drepturilor civile ale locuitorilor centrului financiar.

Însă lucrurile au luat o turnură dramatică în ultimii ani, Partidul Comunist Chinez devenind tot mai agresiv în încercările sale de a submina libertatea oraşului, călcând în picioare promisiunea de a respecta principiul "o ţară, două sisteme" făcută la preluarea regiunii de la Marea Britanie, în 1997.

"SUA încearcă să obstrucţioneze legislaţia Chinei pentru protejarea securităţii naţionale în Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong prin impunerea aşa-numitelor sancţiuni, dar nu va reuşi niciodată", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, reporterilor. "Ca răspuns ... China a decis să impună restricţii de viză persoanelor din SUA cu comportament necuvenit în probleme legate de Hong Kong", a afirmat acesta, potrivit Reuters.

Zhao a mai declarat reporterilor că Beijing-ul a depus o plângere împotriva SUA cu privire la proiectul de lege şi a avertizat că Beijingul va lua contramăsuri "dure" asupra celor care încalcă libertăţile oraşului, ca răspuns la acţiunile americane.

Anunţul de luni reprezintă răspunsul Chinei la decizia Washingtonului de săptămâna trecută de a restricţiona vizele oficialilor guvernului chinez care ameninţă autonomia Hong Kong.

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a afirmat că restricţiile de viză impuse de SUA se vor aplica „oficialilor actuali şi foşti” ai Partidului Comunist Chinez „despre care se crede că sunt responsabili sau complici în subminarea gradului ridicat de autonomie din Hong Kong”.

Liderii Uniunii Europene l-au avertizat recent pe preşedintele chinez Xi Jinping cu „consecinţe negative” dacă va adopta legea în Hong Kong.

Anul trecut, oraşul Hong Kong a fost zguduit timp de şase luni de proteste după ce regimul comunist a încercat să impună votarea unei legi care să permită extrădarea suspecţilor în China, subminând Justiţia oraşului.

Recenta escaladare a tensiunilor sino-americane este rezultatul votării unei controversate legi de aşa-zisă "securitate naţională" privind Hong Kong de către un Congres al Partidului Comunist Chinez.

Conform legii, Beijingul va înfiinţa un birou al Securităţii în Hong Kong, care va aduna informaţii şi „va rezolva crimele” împotriva "securităţii naţionale".

Aceasta va permite Chinei să aresteze protestatarii pro-democraţie care cer păstrarea drepturilor civile în oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe