Peste 230 de mii de persoane fug din calea bombardamentelor ruseşti şi siriene în Idlib

Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume.
Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume. (Getty Images)

ONU a declarat că 235.000 de civili s-au refugiat în timpul campaniei de atacuri aeriene susţinute de ruşi. ONU a declarat că exodul a avut loc între 12 şi 25 decembrie.

Cei mai mulţi oameni au fugit din oraşul Maarat al-Numan, din oraşe şi sate aflate în sudul provinciei Idlib, din Idlib şi tabere de-a lungul graniţei dintre Siria şi Turcia, a declarat o agenţie ONU pentru probleme umanitare.

"Odată cu ultima escaladare a violenţei în nord-vestul Siriei, civilii din provincia Idlib suferă din nou de consecinţele devastatoare ale ostilităţilor", a spus acesta.

Potrivit rapoartelor, mii de familii sunt prea înspăimântate pentru a se refugia, temându-se de atacuri aeriene şi de bombardamente cu obuze.

Moscova şi Damascul neagă acuzaţiile de bombardare fără discriminare a civililor, spunând că luptă cu militanţii jihadişti.

Dar organizaţiile umanitare prezente şi martorii susţin că atacurile siriene şi ruseşti au lăsat multe oraşe în ruină şi au distrus zeci de centre medicale.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a exprimat împotriva „carnajului” care a lovit mii de civili în Siria.

"Rusia, Siria şi Iranul ucid, sau sunt pe cale de a ucide, mii de civili nevinovaţi în provincia Idlib. Nu o faceţi! Turcia încearcă din greu să oprească acest carnaj", a declarat Trump joi pe Twitter.

Armata siriană a declarat săptămâna aceasta că a câştigat controlul asupra unei zone de 300 km, ucigând sute de „terorişti”.

Preluarea oraşului Maarat al-Numan ar plasa armata siriană în zone dens populate de rebeli din provincia Idlib, unde s-au refugiat milioane de oameni care au fugit din cauza luptelor din diferite zone din Siria.

Avansul armatelor Rusiei şi Siriei către Idlib pune presiune pe Turcia, care are o prezenţă militară în zonă şi este considerată de mulţi civili drept protectoare împotriva atacurilor ruseşti.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa nu poate face faţă unui val nou de migranţi din Siria, avertizând că Europa va simţi impactul unui astfel de aflux în cazul în care bombardamentul nu va fi oprit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe