Fondatorul britanic al "Căştilor Albe" asasinat la Istanbul

Trupul lui James Le Mesurier a fost găsit pe stradă, în faţa propriei case, cu mâinile şi picioarele rupte şi o tăietură adâncă pe faţă.
James Le Mesurier
James Le Mesurier (@USARinwar) | Twitter)

Fondatorul Căştilor Albe, James Le Mesurier, a fost găsit mort luni 11 noiembrie, pe stradă, în faţa casei sale din Istanbul.

Căştile Albe sunt o organizaţie privată, extrem de controversată, de protecţie civilă care operează în zonele din Siria sub control jihadist. Le Mesurier, fost spion britanic şi fost director al unei companii de mercenari, avea mâinile şi picioarele fracturate şi o tăietură adâncă pe faţă.

Poliţia cercetează ipoteza că s-ar fi sinucis aruncându-se de la balconul apartamentului său, deşi varianta este încă neconfirmată de autopsie. Soţia sa nu ar fi văzut nimic: „Amândoi am luat somnifere”, a declarat aceasta după ce poliţia a sunat la uşă. Singura cheie de acces către clădire, situată lângă una dintre cele mai frumoase hamame din zona Tophane, are pe ea amprenta locatarului.

Mass-media turcă s-a grăbit să dezvăluie tratamentul împotriva depresiei la care era supus Le Mesurier.

Organizaţia Căştile Albe a fost fondată în Istanbul în 2013 - deşi există un birou şi la Amsterdam, iar finanţarea a fost făcută cu fonduri de la UE, din Regatul Unit (prin entităţi conectate cu MI6), SUA, Emiratele Arabe Unite şi alte ţări.

Cu doar o săptămână în urmă, numele lui Le Mesurier a captat atenţia, după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe l-a acuzat că este „spion al MI6” şi că era în legătură “cu teroriştii chiar de pe vremea intervenţiei NATO în Kosovo”, în 1999.

Le Mesurier a lucrat, de asemenea, în Emiratele Arabe Unite şi Yemen.

Acuzaţiile ruşilor nu sunt întâmplătoare, iar momentul în care au fost făcute coincide cu ofensiva finală a sirienilor şi ruşilor împotriva ultimei enclave jihadiste din Idlib.

Guvernul Siriei consideră Căştile Albe un instrument de propagandă al jihadiştilor

Căştile Albe s-au aflat în centrul teatrului de operaţiuni din Siria de la început, dar activitatea lor a fost salutată mai ales în Occident deoarece ar fi ajutat mii de victime. The White Helmets, un documentar britanic asupra activităţilor de asistenţă umanitară în zonele jihadiste a fost premiat cu un Oscar.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al guvernului Siriei - care are propriile unităţi de protecţie civilă - Căştile Albe sunt un instrument de propagandă al jihadiştilor care îi adăpostesc şi al instigatorilor acestui lung război. Imaginile Căştilor Albe ar fi servit, de asemenea, pentru a alimenta acuzaţiile de utilizare a armelor chimice de către Damasc.

Căştile Albe şi Observatorul Sirian al drepturilor omului, cu sediul în Anglia, au fost instrumente umanitare folosite de Londra, Turcia, SUA şi alte ţări NATO - precum şi de regimurile arabe - în proiectul de răsturnare a regimului lui Bashar Al Asad, un aliat al Moscovei şi Teheranului.

Moartea tragică a lui James Le Mesurier coincide cu semnalele de ameliorare a relaţiilor dintre Ankara şi Damasc, proces care se desfăşoară cu medierea Moscovei.