Mike Pompeo - Rusia şi China au sânge pe mâini în Siria - cele două ţări blochează intrarea de ajutor umanitar în Siria

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat sâmbătă, că Rusia şi China au sânge pe mâini, după ce cele două ţări au folosit un veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca livrările de ajutor transfrontalier din Turcia şi Irak către milioane de civili sirieni.

"Respingerea de către Rusia şi China, ieri, a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care permite ca ajutorul umanitar să ajungă la milioane de sirieni este ruşinos", a afirmat Pompeo într-un comunicat.

„Pentru Rusia şi China, care au ales să facă o declaraţie politică prin blocarea acestei rezoluţii: aveţi sânge pe mâini”, a adăugat el.

Rusia, susţinută de China, a votat vineri cel de-al 14-lea veto al Consiliului de Securitate al ONU de la începutul conflictului sirian în 2011.

Rezoluţia, redactată de Belgia, Kuweit şi Germania, ar fi permis livrări umanitare transfrontaliere pentru încă 12 luni din două puncte din Turcia şi unul din Irak.

Dar Kremlinul, aliat al regimului Bashar al Assad, a dorit să aprobe cele două puncte de trecere timp de şase luni şi a propus propriul proiect de text.

Rusia şi China au blocat textul, în timp ce restul de 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea acestuia. O rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi ca să nu fie blocată de membrii permanenţi ai Consiliului - Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa.

Din 2014, ONU şi ONG-uri au trecut în Siria din Turcia, Irak şi Iordania, prin patru treceri de frontieră autorizate anual de Consiliul de Securitate. În încercarea de a face un compromis cu Rusia, trecerea Iordaniei a fost abandonată de Belgia, Kuweit şi Germania din proiectul lor.

Autorizarea actuală pentru cele patru treceri de frontieră din Turcia, Irak şi Iordania se încheie pe 10 ianuarie, astfel încât Consiliul de Securitate ar putea încă să încerce să ajungă la un acord, deşi unii diplomaţi au recunoscut că o rezoluţie începe să fie dificilă.