Pentru partid mumă, pentru societatea civilă, ciumă. Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu pun gând rău ONG-urilor

După ce au avut grijă să modifice legea finanţării partidelor, astfel încât banii negri din campania electorală să nu poată fi confiscaţi iar partidele să nu mai fie obligate să depună la AEP rapoarte detaliate de venituri şi cheltuieli, acum PSD se "apleacă" şi asupra ONG-urilor, impunându-le reguli drastice de funcţionare în numele transparentizării. Unele dintre ele sunt echivalentul unui căluş.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Controversatul proiect de lege iniţiat de pesediştii Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae a fost adoptat tacit de Senat.

* * *

Plenul Senatului va dezbate şi vota, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care introduce modificări dure pentru organizaţiile neguvernamentale, în special pentru cele de utilitate publică, relatează Hotnews. Proiectul celor doi pesedişti, cunoscuţi pentru poziţiile lor critice la adresa Justiţiei, a protestatarilor anticorupţie şi a acelei părţi a societăţii civile ce a critiat lupta PSD-ului cu justiţia, vor obliga ONG-urile să depună, la fiecare 6 luni, o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli în care să fie menţionată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundaţii sau asociaţii şi valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv îşi încetează "de îndată" activitatea.

În ceea ce priveşte ONG-urile de utilitate publică, acestea au obligaţia de a nu desfăşura activităţi politice de orice fel, activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie sau demnitate publică în care acesta poate fi numit sau ales. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a criticat dur acest proiect, arătând ca e un căluş în gura societăţii civile, căci ONG-urile care participă la o consultare publică în legătură cu o lege şi critică un minister şi-ar putea pierde statutul de utilitate publică.

Proiectul iniţial a fost modificat în cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Raportul cu amendamente va fi supus votului senatorilor luni după-amiază, arată sursa citată. Senatul este prima cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor. Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.

În expunerea de motive, semntă de celebrul Liviu Pleşoianu, se arată că este necesară o mai buna "transparentizare a finanţarii". În acest context, merită însă menţionat că, atunci când a fost vorba de finanţarea partidelor, principiile au fost exact opuse mergându-se în direcţia inversă transparentizării. Astfel, parlamentarii puterii au modificat legea pentru ca banii negri din campanie să nu mai poată fi confiscaţi iar partidele nu mai depună la Autoritatea Electorală Permanentă rapoarte detaliate de venituri şi cheltuieli ci doar unele sintetice.

Ce prevede proiectul:

48^1 "Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial partea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia.

Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată."

Pentru ca un ONG să poată fi recunoscut ca fiind de utilitate publică de către Guvern, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

a) activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau comunitar, după caz;
b) funcţionează de cel puţin 2 ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite;
c) a desfăşurat activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de bilanţurilor şi bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 2 ani;
d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de funcţionare este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial;
e) nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie sau demnitate publice în care acesta poate fi numit ori ales.

PSD propune, de asemenea, ca această recunoaştere să fie făcută pe un termen de 5 ani, şi nu pe perioadă nedeterminată aşa cum este acum. Dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţii care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

Acest proiect a fost criticat dur de senatorul USR Vlad Alexandrescu, care a avertizat că prin "scandaloasa" iniţiativă a parlamentarilor Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu se intenţionează punerea căluşului în gura societăţii civile.

„Societatea civilă deranjează Partidul-Stat, aşa că trebuie pasămite pedepsită, prin propuneri legislative de inspiraţie putinistă. Luni va intra în plenul Senatului această propunere scandaloasă a parlamentarilor Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, altminteri mari eroi ai luptei contra „statului paralel” şi - pentru cine stă să-i asculte - apărători ai drepturilor fundamentale:

E vorba despre modificări ale Ordonanţei 26/2000 (legea-cadru a asociaţiilor şi fundaţiilor) prin care organizaţiilor de utilitate publică li se va pune căluşul în gură, pentru a nu mai avea îndrăzneala să critice guvernul şi Partidul-Stat şi nici pe exponenţii acestora. Pentru prima oară în istoria recentă, o lege condiţionează acordarea unor facilităţi pentru asociaţii şi fundaţii de cenzurarea opiniilor critice faţă de guvernare. Într-un caz ipotetic, dacă acestea participă la o consultare publică în legătură cu o lege şi critică un minister, şi-ar putea pierde statutul de utilitate publică, scrie, pe Facebook, fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu mai semnala că nici măcar Guvernul Tudose nu a îndrăznit să dea un punct de vedere favorabil „acestei aberaţii autoritariste aterizate parcă direct din Rusia lui Putin”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne