Şerban Nicolae intră în galeria politicienilor copy-paste

Senatorul Şerban Nicolae - unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni ai momentului graţie obstinaţiei sale de a graţia corupţi - este coautor a două cărţi aproape identice dar cu titluri diferite.
Serban Nicolae
Serban Nicolae (Mihut Savu / Epoch Times)

Senatorul PSD Şerban Nicolae - cunoscut ca duşman al cătuşelor - este coautor a două cărţi identice în proporţie de 99%, dar cu titluri diferite, relatează România Liberă.

Concret, numele lui Nicolae, senator şi (fost) preşedinte al Comisiei juridice din Senat, apare pe două volume apărute în 2003 şi 2005: „Parlamente europene“, respectiv „Instituţii parlamentare internaţionale“, tipărite la Editura Fundaţiei România de Mâine a Universităţii „Spiru Haret“ (foto 1). Şerban Nicolae este coautor, alături de Mihai Constantinescu (un fost consilier prezidenţial decedat în 2012) şi Marius Amzulescu, fost cadru didactic la „Spiru Haret“, actual notar în Bucureşti.

"România liberă“ a comparat cărţile, pagină cu pagină, concluzia fiind că sunt identice în proporţie de 99%. De altfel, doi cercetători români din Suedia şi Marea Britanie afirmă că este un caz clar de autoplagiat.

Titlu nou în ultima clipă

"Neobişnuită este o schimbare care a avut loc înainte de apariţia volumului din 2005. Iniţial, în decembrie 2004, editura a primit un ISBN pentru o carte cu acelaşi titlu ca în 2003: „Parlamente europene“, existând menţiunea „ediţia a 2-a revizuită şi adăugită“. Cu câteva săptămâni înainte de apariţia - cărţii din 2005, pentru acelaşi ISBN s-au produs două modificări: a fost schimbat titlul, cel nou fiind „Instituţii parlamentare internaţionale“ şi a dispărut menţiunea „ediţia a 2-a revizuită şi adăugită“.

Se creează astfel impresia că avem de-a face cu o carte nouă, deşi este acelaşi volum în proporţie covârşitoare. „Nu ştiu, nu eu m-am ocupat de acest volum, eu am lucrat la «Parlamente europene» (cartea apărută în 2003)“, a susţinut Şerban Nicolae pentru RL.

Articolul integral poate fi citit aici