Beijingul începe din nou ofensiva asupra oraşului Hong Kong

Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate
Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate (May James / HKFP)

Biroul afacerilor externe pentru Hong Kong şi Macao (HKMAO) a emis marţi o serie de declaraţii care escaladează războiul de cuvinte cu tabăra de opoziţie, pentru a respinge îngrijorările acesteia cu privire la „amestecul” Chinei în afacerile interne ale oraşului şi exprimând sprijinul faţă de Poliţie în scandalul arestărilor recente ale liderilor protestelor pro-democraţie ce au zguduit centrul financiar în a doua jumătate a anului 2019.

Declaraţiile Biroului, făcute la nivel de cabinet, au marcat al treilea incident de acest gen în ultima săptămână şi jumătate, când Biroul de legătură cu Beijing-ul, din Hong Kong, a emis comentarii dure cu privire la viaţa sociala din centrul financiar asiatic.

Marţi, HKMAO l-a criticat din nou pe Dennis Kwok, membru al Partidului Civic, care prezidează şedinţele Comitetului Camerei Consiliului Legislativ - Parlamentul oraşului.

Ambele birouri (de legătură cu Beijing-ul şi cel pentru afaceri externe) l-au criticat pe Kwok săptămâna trecută pentru că a împiedicat alegerea unui nou preşedinte al comisiei, lucru care a blocat numeroase legi favorabile Chinei din octombrie.

Un purtător de cuvânt al HKMAO a declarat că Dennis Kwok a paralizat Comitetul încercând să blocheze un vot asupra imnului naţional - extrem de controversat în oraş - lucru pe care parlamentarul l-a confirmat. HKMAO a afirmat că gestul parlamentarului este echivalent cu refuzul „utilizării simbolurilor naţionale în Hong Kong“, referindu-se la simbolurile comunismului chinez.

Biroul, cu sediul în Beijing, a declarat că există dovezi solide că Dennis Kwok se face vinovat de conduită necorespunzătoare în funcţia publică şi ar putea, de asemenea, să îşi fi încălcat jurământul, aşa cum se prevede la articolul 104 din Legea fundamentală (Constituţia după care se conduce oraşul Hong Kong).

În 2016, o serie de parlamentari democraţi care au câştigat locuri au fost demişi din Parlament pentru că au scandat lozinci şi au afişat bannere pro-independenţă în timp ce îşi depuneau jurământul. Demiterile lor au avut loc după ce Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ al regimului comunist chinez, a declarat că depunerea jurământului a fost necorespunzătoare şi motiv de demitere în temeiul articolului 104.

În cea de-a doua declaraţie de marţi, HKMAO a respins din nou acuzaţiile de „ingerinţă” a Chinei în treburile din Hong Kong şi a continuat să lanseze atacuri ale guvernului comunist împotriva autorităţilor oraşului.

Analistul politic Johnny Lau Yui-Siu, citat de South China Morning Post, a comentat recentele ieşiri ale guvernului comunist, declarând că atacurile publice împotriva pan-democraţilor semnalează declanşarea unei campanii de propagandă de la Beijing, destinată susţinerii parlamentarilor pro-China înaintea alegerilor legislative din septembrie.