China hirotoneşte primul episcop după ce obţine un acord cu Vaticanul

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Un reprezentant al Bisericii Catolice Patriotice Chineze, controlată de partidul-stat a hirotonisit luni un episcop, primul eveniment de acest fel de la semnarea acordului de anul trecut dintre Vatican şi China privind numirea episcopilor.

Yao Shun, denumit „expert liturgic”, a fost consacrat episcop al diecezei Ulanqab din Regiunea Autonomă a Mongoliei Interne a Chinei de Nord, în cadrul unei ceremonii la care au participat aproximativ 120 de preoţi şi peste 1.200 de catolici.

Clauzele exacte ale acordului dintre regimul ateu şi Vatican nu au fost niciodată dezvăluite, dar se înţelege că Vaticanul a cedat o anumită autoritate în ceea ce priveşte numirea episcopilor chinezilor.

Global Times, care transmite opiniile şi propaganda Partidului Comunist Chinez, a numit acordul din 2018 un „reper”, subliniind în acelaşi timp că episcopul hirotonitor, Meng Qinglu, este vicepreşedinte al Bisericii Catolice Patriotice Chineze.

Biserica Catolică a fost interzisă imediat după venirea la putere a regimului comunist în China, iar pentru a păstra aparenţa unei libertăţi de credinţă, Partidul a creat Biserica Catolică Patriotică, care nu recunoştea Roma şi nici episcopii ei, fiind complet controlată de religia lui Marx şi credinţa în materialismul ateu.

Episcopul Meng a declarat marţi pentru Global Times că ceremonia de hirotonie a fost „solemnă, armonioasă şi ordonată”, menţionând, de asemenea, că „mandatul Papei Francisc a fost menţionat” şi în timpul ritualului.

Yao a fost nominalizat la candidatura la episcop în aprilie, potrivit site-ului Bisericii Catolice Patriotice Chineze, în timp ce „unii episcopi şi credincioşi chinezi cred că Papa l-a numit cu mult înainte de acord ”, potrivit AsiaNews, agenţia oficială de presă a Institutului Pontifical al Misiunilor Străine.

Mulţi clerici şi credincioşi din China au refuzat să se alăture Bisericii Patriotice Catolice, preferând să se închine cu membrii Bisericii neoficiale, subterane, fidele Romei.

De la venirea sa la putere, actualul lider necontestat al Partidului Comunist, Xi Jinping, a început o campanie dură împotriva tuturor practicilor religioase neoficiale din ţară, dărâmând biserici şi închizând centre neoficiale de rugăciuni.

Fostul cardinal al Hong Kong-ului, Joseph Zen, a cerut Vaticanului să nu facă compromisuri cu Partidul Comunist, afirmând că un asemenea acord ar trăda chinezii catolici care au înţeles să-şi păstreze flacăra credinţa în toţi aceşti ani, în ciuda persecuţiei uneori sălbatice a regimului comunist.