Pakistanul şi India se alătură Organizaţiei de Cooperare din Shanghai

Pakistanul şi India au devenit membri deplini ai Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (OCS), cunoscută şi sub numele de Pactul din Shanghai.
Preşedinţii statelor membre ale Organizaţiei de Cooperare din Shanghai participă la un summit în capitala kazahă Astana, 9 iunie 2017.
Preşedinţii statelor membre ale Organizaţiei de Cooperare din Shanghai participă la un summit în capitala kazahă Astana, 9 iunie 2017. (Getty Images)

OCS este o organizaţie politică, economică şi militară euroasiatică înfiinţată în 2001 în Shanghai. Membrii săi sunt Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Kazahstanul, Kârgâzstanul şi Uzbekistanul vorbesc limbi turcice.

Unul dintre obiectivele iniţiale ale organizaţiei este acela de a se proteja faţă de influenţa tot mai mare a Statelor Unite în centrul Asiei.

În cadrul unui summit desfăşurat vineri, preşedinţii statelor membre OCS au semnat un document care oferă Pakistanului şi Indiei calitatea de membri ai organizaţiei.

De fapt, preşedinţii au semnat alte câteva documente la întâlnirea lor din capitala kazahă Astana, inclusiv o convenţie asupra eforturile comune împotriva extremismului.

Discuţiile dintre liderii celor şase membri iniţiali vor fi urmate de o întâlnire mai amplă la care vor participa şi India, Pakistanul, precum şi Afganistanul, Belarus şi Mongolia, care au statut de observator.

Giganţii regionali Rusia şi China au adoptat poziţii similare asupra unor probleme globale majore, dar luptă pentru influenţă în Asia Centrală bogată în energie.