Coreea de Nord lansează rachete sol-mare. Seul amână amplasarea THAAD

Coreea de Nord a lansat, joi, ceea ce păreau să fie câteva rachete sol-mare în largul coastei sale estice, a declarat armata sud-coreeană, la o zi după ce Seulul a amânat finalizarea amplasării unui controversat sistem antirachetă american.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Cele mai recente lansări dintr-o serie de teste de rachete efectuate de regimul comunist nord-coreean şi care sfidează presiunea mondială de restrângere a programului său de arme, au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Coreea de Sud a declarat miercuri că va amâna instalarea ultimelor componente ale sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a cărui desfăşurare pe teritoriul sud-coreean a înfuriat Coreea de Nord şi principalul său aliat, China, pe fondul unor semnale privind relaxarea tensiunilor dintre cele două state.

Totuşi, SUA a declarat în repetate rânduri că obiectivul instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud este acela de a descuraja un potenţial atac nord-coreean.

Rachetele au fost lansate joi dimineaţă din oraşul nord-coreean de coastă Wonsan şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 200 km, a precizat într-o declaraţie Biroul Statului Major al armatei sud-coreene.

Sub conducerea dictatorului Kim Jong-un, Coreea de Nord a desfăşurat teste de rachete într-un ritm fără precedent, în procesul său de dezvolare de rachete balistice intercontinentale capabile să transporte o încărcătură nucleară şi să lovească teritoriul SUA.

Comparativ cu diferitele tipuri de rachete balistice testate recent de Phenian, rachetele lansate joi sunt considerate a avea o natură mai defensivă, proiectate pentru a contracara diverse ameninţări, precum nave de luptă inamice.

Coreea de Nord a dezvăluit un număr de arme noi la o paradă militară masivă ce a avut loc în 15 aprilie cu ocazia aniversării zilei de naştere a fondatorului regimului comunist nord-coreean. De atunci, Phenianul a testat o parte din acele rachete.

“Un nou tip de rachetă sol-mare, echipată cu patru canistre de lansare, a fost dezvăluită la paradă”, a declarat Kim Dong-yub, expert militar la Universitatea Kyungnam din Seul. “Cred că acest tip de rachetă a fost folosit astăzi”.

Amplasarea sistemului THAAD amânată

Lansarea de joi reprezintă cel de-al patrulea test de rachetă desfăşurat de Phenian de la investirea oficială, în 10 mai, a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a promis că se va implica într-un dialog cu vecinii din Nord. Moon a declarat că doar sancţiunile şi presiunea aplicate asupra Coreei de Nord au reuşit să soluţioneze ameninţarea tot mai mare reprezentată de programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete.

Moon a promis, de asemenea, că va revizui amplasarea sistemului THAAD în ţara sa, decisă de guvernul predecesoarei sale Park Geun-hye. Miercuri, Cabinetul lui Moon a declarat că instalarea a patru lansatoare suplimentare va fi oprită până la finalizarea unei evaluări a impactului sistemului asupra mediului.

Două din cele şase lansatoare ale bateriei THAAD, precum şi radarul cu rază mare de acţiune al sistemului, faţă de care China a manifestat temeri că ar putea destabiliza echilibrul securităţii regionale, au fost deja instalate într-o locaţie în oraşul sud-estic Seongju. Elementele respective vor rămâne acolo, a precizat conducerea sud-coreeană.

Amplasarea sistemului THAAD a declanşat proteste în Coreea de Sud şi un răspuns dur în China împotriva companiilor sud-coreene.

Publicaţia The Global Times, aparţinând Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a precizat într-un editorial că indiferent de rezultatul studiului pentru mediu, anunţul Coreei de Sud ar putea reduce tensiunile.

“Evident, presiunea plasată de China asupra Coreei de Sud are efect. Voinţa Seulului a fost zguduită. Totuşi, atitudinea nu este totul. Fără soluţionarea problemei THAAD, pagubele produse de sistem asupra relaţiilor bilaterale nu vor dispărea".

China va lucra cu Rusia pentru contracararea sistemului THAAD, a adăugat The Global Times.

China nu făcut o declaraţie oficială cu privire la ultimul test nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe